Goudproductie Zuid-Afrika in november opnieuw lager

Zuid-Afrika – het land dat ooit de ranglijst aanvoerde als grootste goudproducent – werd afgelopen zomer geplaagd door een golf van stakingen. Het probleem begon bij platinamijnen, maar sloeg later ook over op diverse goudmijnen. Door loonsverhogingen is de rust enigzins teruggekeerd, maar de mijnproductie is nog steeds niet op het normale niveau. In oktober kwam de goudproductie in Zuid-Afrika zelfs 46% lager uit.

De productie van platina was in november al wel hoger dan de maand ervoor, het Zuid-Afrikaanse bureau voor de statistiek registreerde een stijging van 3% in de productie van metalen uit de platina groep. Tot deze groep behoren platina, palladium, osmium en nog een aantal andere metalen.

In totaal kwamen vorig jaar meer dan vijftig mijnwerkers om het leven tijdens uit de hand gelopen demonstraties. Bullionstreet meldt dat de goudproductie van Zuid-Afrika de afgelopen zeven jaar sterk is afgenomen. Haar koppositie is inmiddels overgenomen door China, dat in 2011 maar liefst 355 ton goud uit de grond haalde. De top drie is compleet met Australie (270 ton) en de VS (237 ton). Zuid-Afrika haalde met een goudproductie van 190 ton de vijfde plek, achter Rusland (200 ton).

Bekend exportproduct van Zuid-Afrika, de gouden Krugerrand (Bron: iStockphoto.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.