Goudvoorraad DNB naar vliegbasis Soesterberg

De Nederlandsche Bank wil haar goudvoorraad verplaatsen naar vliegbasis Soesterberg bij Zeist. Naast het edelmetaal moet ook het beheer en de logistiek van de bankbiljetten en munten naar de vliegbasis verplaatst worden.

In een persbericht schrijft DNB dat dit besluit uit veiligheidsoverweging genomen is. De aanwezigheid van het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis vereist zeer hoge veiligheidsmaatregelen en dat blijkt lastig te combineren met de huidige locatie in het hartje van Amsterdam.

Goudvoorraad naar vliegbasis Soesterberg

Naar het voorbeeld van veel andere centrale banken brengt ook DNB haar goudvoorraad in de toekomst onder bij een militaire basis, waar de veiligheid beter gegarandeerd kan worden en waar transporten van en naar de kluis gemakkelijker te beveiligen zijn.

goudstaven-dnb-publicDe daadwerkelijke verhuizing van het goud (ongeveer 31% van de totale goudvoorraad van 612 ton ligt in Amsterdam) en het geld moet nog plaatsvinden. Eerst gaan de Nederlandsche Bank en het ministerie van Defensie een plan uitwerken voor een nieuw te bouwen complex op de vliegbasis, compleet met gracht en permanente beveiliging.

Dit nieuwe ‘Cash Centre’ is naar verwachting in 2022 gereed voor gebruik. Vanaf dat moment zullen de geldtransporten van en naar banken via het defensieterrein in Zeist uitgevoerd worden. De aanwezigheid van een landingsbaan op het terrein zelf maakt het ook eenvoudiger om goud of bankbiljetten van en naar het buitenland te transporteren.

Publieksbalie

De publieksbalie in het DNB hoofdkantoor aan het Frederiksplein blijft gewoon open voor bezoekers. Men kan hier onder andere oude guldenbiljetten inwisselen en versleten en beschadigde eurobiljetten inwisselen.

Lees ook:

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold, uw adres voor aankoop van fysiek edelmetaal.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo