DNB krijgt mogelijke nieuwe goudkluis

De Nederlandsche Bank onderzoekt de mogelijkheid om haar goudvoorraad op een andere locatie in Nederland op te slaan. Het goud ligt momenteel in het hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam, maar volgens een woordvoerder van de centrale bank moet het goud vanwege groot onderhoud aan het hoofdkantoor mogelijk ergens anders opgeslagen worden. “Misschien gaan we ergens anders een eigen Fort Knox bouwen”, zo verklaarde een woordvoerder van de DNB. Het besluit daarover wordt later dit jaar pas genomen.

189 ton goud

In de kluis van de Nederlandsche Bank in Amsterdam ligt momenteel 189 ton van onze totale goudvoorraad van 612,5 ton. Daarnaast ligt er contant geld opgeslagen, al wil de woordvoerder van de DNB niet zeggen hoeveel. “Over de hoeveelheid cash doen we geen uitspraken. Die hoeveelheid varieert ook.”

dnb-gebouwDoor de aanwezigheid van een grote kluis in het hoofdkantoor worden er hoge eisen gesteld aan de beveiliging van het pand, zowel voor medewerkers als bezoekers. Dat is niet altijd even makkelijk, zo verklaarde de woordvoerder. “We willen graag een open en transparant kantoorgebouw zijn, maar vanwege onze kluis hebben we gewapende beveiliging en marechaussee.”

Ook het veiligheidsaspect speelt is volgens de Nederlandsche bank een reden om het goud over te brengen naar een nieuwe locatie. “Regelmatig waardetransport is belasting voor de omgeving en het complex in het centrum van een grote stad als Amsterdam”, aldus de woordvoerder.

Gaat DNB meer goud terughalen?

Volgens de Nederlandsche Bank is een verhuizing van de goudvoorraad nodig om het hoofdkantoor te ontlasten. Maar zou dat de enige reden zijn? Het is ook mogelijk dat de kluisruimte vol is en dat de Nederlandsche Bank gewoon meer ruimte nodig heeft voor een eventuele nieuwe repatriëring van goud. In november 2014 werd bekend dat de DNB ongeveer 130 ton goud had teruggehaald uit de VS.

We hebben deze vraag aan de Nederlandsche Bank voorgelegd en wachten nog op antwoord.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.