Afgelopen dinsdag zakte de goudprijs vrij onverwacht met 3,3% tot onder de $1.300 per troy ounce, het laagste niveau in meer dan drie maanden tijd. Op het moment van de prijsdaling steeg de dollar op het hoogste niveau in twee weken tijd en waren verschillende beurzen in Azië gesloten.

Beleggers reageren op uitlatingen van verschillende Federal Reserve bestuurders om de rente in december te verhogen, terwijl er ook geruchten kwamen over een mogelijke afbouw van het stimuleringsprogramma van de ECB. Wat daarvan waar is moet nog maar blijken, maar voor sommige handelaren was het reden om voor te sorteren op een daling van de goudprijs.

Op het moment van schrijven staat de goudprijs op ongeveer €36.300 per kilo en €1.130 per troy ounce. Ook zilver liet een correctie zien en zakte van ongeveer €540 naar iets minder dan €510 per kilogram.

goudprijs-daling-4okt2016

Goudprijs zakte met ruim 3% naar €36.300 per kilogram (Grafiek via Goudstandaard)

Correctie goudprijs stimuleert vraag

Een grote stijging of daling van de goudprijs zorgt altijd voor veel beweging in de fysieke goudmarkt. Volgens de Arabische nieuwssite Gulfnews hadden verschillende goudhandelaren in Londen te maken met topdrukte. Bullionvault maakte zelfs de drukste dag mee sinds de Brexit, toen de goudprijs bijna tien procent omhoog schoot.

Ook in Nederland was het edelmetaal niet aan te slepen. “Een aantal klanten heeft gewacht op een goed instapmoment en dat moment kwam afgelopen dinsdag toen de goudprijs ruim 3% daalde”, aldus goudhandelaar Menno Brandsma van Hollandgold.

Ook bij Goudstandaard lieten klanten zich niet afschrikken door de prijsdaling. “Veel van onze klanten kopen fysiek edelmetaal als een verzekering van hun vermogen. Met het roekeloze beleid van centrale banken en de onzekerheid rondom Deutsche Bank is die verzekering vandaag de dag nog steeds belangrijk”, aldus Sander Noordhof.

Verdere daling mogelijk?

De goudprijs staat in dollars nog steeds ruim 19% hoger dan begin dit jaar, terwijl zilver dit jaar 28% in prijs gestegen is. Toch is de prijsdaling van deze week volgens sommige analisten reden om voorzichtig te zijn. De ABN Amro schreef in een commentaar dat de ‘bodem onder de goudprijs uitgevallen is’ en dat de prijs mogelijk nog verder kan zakken.

Het gele metaal zakte door het 200-daags gemiddelde, wat volgens analist Georgette Boele van de ABN Amro een zeer negatief signaal is. De daling tot onder de $1.300 was voor verschillende handelaren reden om hun positie in het edelmetaal (al dan niet gedwongen) te verkopen.

Ook analist Binky Chadha van Deutsche Bank voorziet een verdere correctie in edelmetalen. In een interview met Bloomberg zei hij dat goud 20 tot 25 procent overgewaardeerd is in verhouding tot de olieprijs en de prijzen van grondstoffen. “Het edelmetaal deed het extreem goed in het eerste kwartaal en toen raakte goud overgewaardeerd.”

400-oz-Gold-Bars-teaser

Goudprijs daalt ruim 3%, is dit een moment om in te stappen?