De Indiase regering heeft samen met de centrale bank besloten het importverbod van gouden munten terug te draaien, zo meldt de Economic Times of India. In augustus 2013 werd de import van gouden munten aan banden gelegd, omdat de import van het edelmetaal een aanzienlijk tekort op de betalingsbalans veroorzaakte.

Nu het importverbod op munten geschrapt is kunnen commerciële banken in India gouden munten aantrekkelijk uit internationale goudbanken en deze uitlenen aan plaatselijke juweliers. Vijftien jaar lang werd de Indiase bevolking op deze manier voorzien van internationale gouden beleggingsmunten.

Vorig jaar werd duidelijk dat het importverbod voor munten, het omstreden importquotum en de hoge invoerheffing op goud alleen maar meer smokkel in de hand werkte. Onder leiding van een nieuwe president van de centrale bank (Raghuram Rajan) en een nieuwe regering werden de importbeperkende maatregelen langzaam afgebouwd. Zo werd in november 2014 het importquotum al versoepeld. Daardoor konden importeurs meer goud kopen uit het buitenland.

gold-coins

India heft importverbod gouden munten op