Goud en zilver report (Week 32)

De goudprijs zakte afgelopen week van €988,39 naar €985,29 per troy ounce, een verwaarloosbaar klein verlies van 0,31%. De zilverprijs steeg van €481,78 naar €495,25 per kilo, een plus van 2,8%. In dollars steeg de goudprijs van $1.312,52 naar $1.314,55 (+0,15%) en steeg zilver van $19,91 naar $20,56 per troy ounce (+3,26%). De hogere percentages in dollars vertellen ons dat de Amerikaanse munt weer in waarde gezakt is ten opzichte van de euro.

Vooral in euro’s is de prijsontwikkeling van afgelopen week opmerkelijk, want doorgaans volgen de prijzen van goud en zilver elkaar (met een hogere volatiliteit voor laatstgenoemde). Door de stijging van de zilverprijs en de daling van goud zakte de ratio tussen de twee edelmetalen van 66:1 naar ongeveer 64:1.

De goud/zilver ratio is in de afgelopen zes maanden gestegen van minder dan 54:1 naar 64:1 en bereikte eind juli zelfs het hoogste niveau in bijna drie jaar tijd. Was zilver te hard afgestraft? Of is er iets aan de hand met de goudmarkt? Voor beide kan men een verklaring vinden. We nemen ze beide onder de loep…

1. Meer vraag naar zilver?

Eerder deze week werd bekend dat India weer meer zilver koopt, mogelijk door de toenemende restricties op de import en verkoop van goud. India kocht in de eerste vijf maanden van dit jaar al 10% van de wereldwijde zilverproductie op, ongeveer 2.400 ton. Dat is veel meer dan het totaal van 1.900 ton zilver over heel 2012. Ook onder beleggers lijkt de vraag naar zilver aan te sterken. Zowel de Australische Perth Mint als de US Mint verkochten de afgelopen maand veel zilver. De Perth Mint verkocht in juli 18% meer zilver dan in mei en juni, namelijk een kleine 700.000 troy ounces. De US Mint verkocht in juli ook meer zilveren Eagle munten. Met een verkoop van 4.406.500 troy ounce aan munten was juli de tweede beste maand van het Amerikaanse munthuis in 2013. Vergeleken met een maand geleden steeg de verkoop met 34%, vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar verkocht de US Mint zelfs 97% meer zilveren munten.

De wereldwijde zilvermarkt is natuurlijk veel groter dan deze twee munthuizen, waardoor we eigenlijk geen directe relatie mogen leggen tussen de zilverprijs en de verkoop van deze munthuizen. Toch zegt een sterke stijging van de verkoop van zilveren beleggingsmunten veel over het sentiment van beleggers in de zilvermarkt. En het zijn juist de beleggers die het groeiende aanbod aan zilver moeten opvangen. De industriële vraag naar zilver stagneert en de vraag naar zilver vanuit de fotografie neemt al jaren af. Tegelijkertijd stijgt de mijnbouwproductie van het grijze edelmetaal.

2. Papieren goudmarkt is ziek?

Een andere reden voor de daling van de zilverprijs is de ontwikkeling op de goudmarkt. Goud verkeert nu al ruim een maand in backwardation. De rentevergoeding die de markt vraagt is nog steeds hoger dan de kapitaalmarktrente. Voor alle details over dit zeldzame fenomeen verwijzen we graag naar ons goud en zilver report van vorige week en naar dit achtergrondartikel over backwardation in de goudmarkt. De negatieve Gold Forward Offered Rates (GOFO) houden niet alleen aan, ze worden ook steeds intensiever. Deze week dook ook de rente op een swap van goud voor een periode van zes maanden onder nul! Zie onderstaande grafiek.

Er is ook weer goud uit het GLD onttrokken. Zat er vorige week nog meer dan 918 ton goud in het fonds, afgelopen vrijdag was dat iets meer dan 911 ton. Banken hebben weer aandelen teruggebracht naar de beheerder van het GLD, in ruil voor de claimbewijzen voor 7 ton fysiek goud. De krimp van het GLD fonds is tekenend voor het sentiment in de goudmarkt. Beleggers keren de papieren posities de rug toe, terwijl de vraag naar fysiek goud aanhoudt. Ook in China wordt nog steeds veel fysiek goud gekocht.

Over deze ontwikkelingen in de goudmarkt heeft FOFOA onlangs een zeer interessant artikel geschreven: The Funeral (leestip voor de zondagmiddag!)

Gold Forward Offered Rate blijft negatief
Gold Forward Offered Rate blijft negatief

Voor het eerst sinds tijden is ook de effectieve rente op een goudswap met een duur van zes maanden negatief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.