Grafieken: Chinezen blijft massaal goud kopen

De Chinezen blijven massaal goud kopen, zo blijkt uit data van het Hong Kong Census and Statistics Department. KoosJansen (@koosjansen) houdt de laatste ontwikkelingen in de gaten en plaats met enige regelmaat nieuwe grafieken op zijn weblog. De volgende grafieken laten zien dat China steeds meer goud koopt, maar dat er ook steeds meer goud in Hong Kong achterblijft.


Chinezen kopen meer goud

De Chinezen verwelkomen de daling van de goudprijs, want ze importeren dit jaar meer goud dan ooit tevoren. De netto import van China uit Hong Kong over de eerste zes maanden van 2013 staat al op 493 ton, bijna evenveel als de import over heel 2012! Alleen in de maand juni importeerde het Chinese vasteland netto al 101 ton goud. Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de Chinese goudimport weer sinds 2009. De eerste grafiek geeft de cumulatieve import en export weer sinds 2009, de tweede grafiek geeft dezelfde cijfers op maandbasis weer.

Jaarlijkse goudhandel tussen China en Hong Kong
Jaarlijkse goudhandel tussen China en Hong Kong
Maandelijkse goudhandel tussen Hong Kong en China
Maandelijkse goudhandel tussen Hong Kong en China

Import goud overtreft 2012

Als we de import van goud in China en Hong Kong samenvoegen krijgen we een beeld van de hoeveelheid goud die jaarlijks naar China verhuist. De volgende grafiek van Koos Jansen laat zien dat het om gigantische volumes fysiek goud gaat. Alleen in de eerste zes maanden van dit jaar verhuisde er al meer goud richting China en Hong Kong dan in heel 2012! Vooral in Hong Kong blijft dit jaar veel meer goud liggen dan vorig jaar. Als we deze cijfers extrapoleren naar heel 2013 komen we uit op een totale goudimport van bijna 1.000 ton voor China en nog eens 400 ton voor de stadstaat en doorvoerhaven Hong Kong. Voor Hong Kong betekent dat een verviervoudiging ten opzichte van 2012.

Netto import goud China en Hong Kong
Netto import goud China en Hong Kong

Zwitserland

Een aanzienlijk gedeelte van het goud dat Hong Kong importeert is afkomstig uit Zwitserland. Dat blijkt uit documenten van het Hong Kong Census and Statistics Department. Alleen in juni werd er al meer dan 100 ton fysiek goud overgebracht van Zwitserse kluizen naar Hong Kong. Voor 2013 (t/m juni) staat de teller al op 374 ton goud.

Steeds meer goud van Zwitserland naar Hong Kong
Steeds meer goud van Zwitserland naar Hong Kong
Meer dan 100 ton goud kwam in juni uit Zwitserland
Meer dan 100 ton goud kwam in juni uit Zwitserland
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Grafieken: Chinezen blijft massaal goud kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *