De London Gold Pool

Om een dieper inzicht te verwerven in de huidige goudprijs bewegingen is het nodig om eerst een flink pak van deze Historical Documents (link) uit de London Gold Pool ( LGP-I) periode te bestuderen. Sedert 1993/1994, naar de geboorte van de ECB (1999) toe, is nu juist hetzelfde aan de gang. Het toenmalige de Gaulle Frankrijk mag je nu vervangen door China als pro goud fractie(s) versus het anti goud, dollarregime.

Stijging goudprijs

Vanaf 1999/2001 mocht (kon) de goudprijs relatief stabiel stijgen zonder echt storend te werken in de internationale context. Niemand schreeuwde publiekelijk moord en brand wanneer de goudprijs in 1999/2001 een all time low ($250/oz) bereikte. Niemand maakte zich publiekelijk echt ongerust over de aanhoudende stijging van $250/oz tot $1925/oz in 2011 (maal 7,7). De goudprijs stijging haalde niet eens een derde van de 1971-1980 *maal 25* run.

De redenen voor de stijging van 1999/2001 tot 2011 lagen toch voor de hand: Monetaire Expansie (QE). De pro en contra goud fracties stonden mekaar niet naar het leven en maakten zelfs een goud akkoord (WAG/CBGA). Dit was aanvankelijk ook zo in de beginperiode van de London Gold Pool I. De US Treasury verloor 20.000 ton goudreserve aan de $-goud inwisselbaarheid zonder een noemenswaardige krimp te geven. Naar 1971 toe werd het bitsiger onder de leiding van Frankrijk (Jacques Rueff). Meer staten, met opstapelende $ reserves, gingen fysiek goud van de US Treasury opeisen. Juist zoals Duitsland (& anderen) nu ook weer opnieuw fysiek goud wil repatriëren.

In 2011 ($1925/oz) was de relatieve goud vrede plotsklaps niet meer zo vredig meer. De nieuwe London Gold Pool II dynamiek trok weer flink van leer tot op vandaag. De manipulatieve $ goudprijs fixings (goudprijs bevriezing) ging in overdrive. Véél eerder dan in 1971-1980, toen Volcker ten einde raad, drastisch ging optreden. China heeft nu een véél groter gewicht in het lopende goudverhaal dan het Frankrijk van tijdens de London Gold Pool I periode. Niet in het minst omdat er tussentijds een ECB vrijgoud concept geruisloos is neergelegd. Maar de ECB van het Euroland is nog steeds pragmatisch loyaal tegenover z’n trans-Atlantische bevrijder (het US$-regime).

China

China heeft helemaal geen last van dit schuldcomplex, integendeel zelfs. Vandaag zit China (People’s Bank of China) met juist hetzelfde probleem als de Euroland (euro-$) surplus landen in de London Gold Pool I periode! De PBoC z’n balans is nu al een veelvoud van al de andere centrale banken samen! De PBoC kan geen UST goudreserve meer opeisen in ruil voor de aangehouden dollarreserves. Het nog verder laten oplopen van die dollarreserves is uiteindelijk een onvermijdelijk doodlopende (surplus) straat.

Daarom kijkt de PBoC naar de inspirerende balans van de ECB met 15% van z’n balanstotaal aan goudreserve die ieder einde kwartaal aan marktwaarde geboekt wordt. Een ECB die 17 verschillende munten verving door één converteerbare euro. China (& Rusland) hebben ook de ambitie om hun munt converteerbaar te maken. Dan valt de dollar-omweg meteen weg en beheren ze beide hun munt zoals dat ook hoort. Dat zou dan ook het signaal voor de ECB zijn om ook alle wereldhandel in € af te handelen en dan meteen ook de petro-$ voor altijd te kunnen bannen. Olie in €…yuan…roebel.

London Gold Pool II

Nu moet het ook meteen duidelijk zijn waarom er vandaag weer een LGP-II periode aan de gang is. De Federal Reserve heeft geen vrijgoud op z’n balans, terwijl anderen (ECB/PBoC/Rusland) juist daar wel mee bezig zijn! Dat is pure de-dollarisatie. Een aantasting van de $-wereldstandaard. Dat lezen we nu onophoudelijk tussen de lijnen in de talrijke Historical Documents (link). En toen was het zwakke Euroland nog aan het herstellen van twee wereldoorlogen. China heeft die handicap niet. China & Rusland zijn op eigen kracht uit hun communistische verleden gekropen. En gaan beide opnieuw voor het duivelse goud. Logisch toch, dat het dollarregime niet zo lang ging wachten zoals Volcker om de vrijgoud opgang te stuiten (2011 afklop). Niet in het minst omdat de balansen van Aziatische centrale bank zo enorm hoog zijn opgelopen. Voorlopig nog zonder 15% goudreserve op de activazijde van hun balans. Dat reservegoud moet ook eerst nog voldoende *te claimen* zijn (fysiek of als receivable).

De huidige LGP-II dynamiek is ook weeral een tweesnijdend zwaard. Een lage (dalende-onstabiele) goudprijs doet de dollar blinken, …maar doet ook fysiek goud verschuiven naar de plaatsen waar het gewenst is! Naar de pro-goudreserve fracties. Daarom dat de ECB het Central Bank Gold Agreement (CBGA) / Washington Agreement on Gold (WAG) invoerde om een massale fysieke goudreserve uitvloei te beperken. In september 2014 zien we wel of er een WAG/CBGA hernieuwing nog nodig is…

‘Mark to market’ goud

Merk op dat er niemand in gans de wereld staat te roepen dat de US$ z’n eigen deficit huis op orde moet brengen! We gaan allemaal informeel akkoord met de noodzaak van het bubble-op-bubble systeem en rijzende schuldplafonds. Het enigste fundamentele verschil zit hem in die verdomse evolutie van mark-to-market (MTM) vrijgoudreserve op de aanzwellende CB balansen. De US$ zal straks niet meer ons probleem zijn. MTM Vrijgoud zal een probleem voor de US$ zijn! Le $ trompeur trompé par l’or.

In 1993/1994 wist het dollarregime dat EMU-€ een goeie kans maakte om succesvol van start te gaan. Het werd aanvankelijk zelfs door hen aangemoedigd. Er zat wel een kwalijk schoonheidsfoutje in die geboorte. Het verdomde goud op de ECB-balans. Daarom ging toen (1993/1994) de nieuwe LGP-II al van start met onder andere de Euro CB goudverkopen en goudmijn forward sales. En de afklop van de euro naar $0,80! Daarna stegen de euro en goud naar respectievelijk 1,60 en €1.375 per troy ounce. Ook de olieprijs vlamde van $10 naar $145 per vat…terwijl de $-index daalde van 120 tot onder de 80 maginot. De tolerante US$ voelde zich uiteindelijk in 2011 *OPNIEUW* bij de neus genomen door sneaky Euroland,….juist zoals tijdens de LGP-I, toen er 20.000 ton goud wegvloeide uit de US Treasury.

Vrijgoud

Daarom zou het ons ook niet mogen verbazen dat de huidige LGP-II de goudprijs *mogelijks* blijft afkloppen naar $1.000-$800/oz. Daar zal dan het dollarregime een luid statement mee willen maken. Raak niet aan het (ons) $ wereldmonopolie met dat verdomse MTM vrijgoud, of het zal je berouwen. We staan hier dus weer even op een LGP-II kruispunt.

Tijdens de post LGP-I (1971) moest Frankrijk het alleen opnemen tegen de US zonder de steun van Duitsland (de WO-II vijand). Vandaag weet de ECB z’n vrijgoud koncept zich gesteund door grotere broers met dezelfde ambitie. Het zou me dus niet verbazen dat de PBoC plotsklaps 15% MTM vrijgoud op z’n balans gaat zetten als ze klaar zijn om de yuan converteerbaar te maken, omdat ook de geopolitieke plooien juist zijn komen te liggen (zie bijvoorbeeld het Japan dispuut en US bemoeienis)

We hebben dus nog aardig wat om naar uit te kijken…

24 karaat

Analyse: De London Gold Pool

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “De London Gold Pool

 • 4 december 2013 om 19:14
  Permalink

  Weer een verhaaltje over goud maar vervang goud nu eens door de Yuan die op dit moment de euro al heeft overvleugeld.

  De Europese munt was in oktober goed voor 6,6% van de mondiale handelsfinanciering en de Yuan 8,6% de dollar is nog steeds goed voor iets meer dan 80%. Dat blijkt uit cijfers van Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), een coöperatie die wereldwijd het betalingsverkeer bijhoudt.

  De bedragen die in de valuta handel om gaan daar verbleekt de handel in goud bij maar dat lees ik hier in het bovenstaande stuk totaal niets van terug.

  Beantwoorden
 • 4 december 2013 om 19:39
  Permalink

  marketupdate is niet onafhankelijk jullie zijn gewoon een onder deel van Goudstandaard B.V.
  Dit verklaart ook waarom jullie zo veel zogenaamd goed nieuws schrijven over goud en zilver het is net zo iets als een slager die zijn eigen vlees keurt.
  Maar als ik jullie vergelijk met andere PM handelaren schrijven jullie in ieder geval het minst beroet want er zijn collega’s die alles aan mekaar liegen en ook alles uit hun verband halen met maar een doel hun zakken vullen de zo wel bekende zilver en goud maffia.

  Beantwoorden
 • 4 december 2013 om 20:26
  Permalink

  Precies. Niemand is onafhankelijk. De mainstream media niet, en je bankadviseur al helemaal niet. Dus DYODD (Do your own due diligence ) en besluit dan zelf waar je je geld in wilt stoppen.

  MU is een juweeltje voor Nederland qua nieuws en achtergronden, ik vergelijk het een beetje met ZeroHedge voor en door Hollanders die de onwaarde van het huidige fiatgeld (en dus de waarde van goud) erkennen.

  Beantwoorden
 • 5 december 2013 om 15:07
  Permalink

  Mooi stuk, ook heel duidelijk dat de dollar nog steeds ongelofelijk veel macht heeft ondanks dat er “grote” verschuivingen gaande zijn.

  Groot minpunt: voor mij hoef je geen kracht bij bepaalde woorden/zinnen te zetten door te gaan vloeken. Misschien is het mogelijk om hier bij de volgende column aan te denken.

  b.v.d.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders