Goud en zilver report (Week 30)

De prijzen van goud en zilver gingen de afgelopen week weer wat omhoog. De goudprijs per troy ounce steeg in een week tijd van €986,50 naar €1003,89, een plus van 1,76%. De zilverprijs ging iets minder hard omhoog, maar wist nog altijd een stijging van 1,52% te behalen. Afgelopen vrijdag sloot de handel in zilver op een prijs van €484,48 per kilo. Omdat goud het opnieuw beter deed dan zilver loopt de goud/zilver ratio weer iets verder op, namelijk tot 66,63/1. Gedurende de week bereikte zilver een hoogtepunt van iets meer dan €500 per kilo en tikte de goudprijs bijna €1.020 per troy ounce aan.

Zwakke dollar

In dollars steeg de goudprijs de afgelopen week naar $1.333,29 per troy ounce, een winst van 2,92%. De prijs voor een troy ounce zilver steeg in een week tijd van $19,51 naar $20,01, een plus van 2,56%. De hogere winst in dollars laat zien dat de wereldreservemunt opnieuw zwakker is geworden ten opzichte van de euro. Cor Wijtvliet schrijft in zijn laatste ‘Crash Investor‘ nieuwsbrief dat de stijging van de EUR/USD een weerspiegeling geeft van het monetaire beleid van de Fed en de ECB. In de VS gaat men langer dan verwacht door met het stimuleringsprogramma, terwijl de situatie in Europa relatief rustig is. Daar komt bij dat er op ons continent vooral deflatoire druk is door bezuinigingen van overheden en door het feit dat men vooral schulden aan het aflossen is. De euro begon op 10 juli aan een opmars, toen de wisselkoers een bodem zette op $1,2782. Op het moment van schrijven staat de wisselkoers op $1,3278, een stijging van 3,88% in slechts achttien dagen.

goudprijs-28juli2013Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-28juli2013

Zilverprijs in € per kilo (Bron: Goudstandaard)

Centrale banken kochten ook in juni goud

Centrale banken hebben in juni opnieuw netto goud aan hun reserves toegevoegd, al ging het om relatief kleine hoeveelheden. Hoewel China iedere maand tientallen tonnen goud importeert doen andere landen het vrij rustig aan. Rusland kocht 300 kilo goud, Kazachstan voegde 1,4 ton aan haar goudreserve toe. Ook landen als Azerbeidzjan, Oekraïne, Wit-Rusland, Griekenland en Kirgizië kochten samen enkele tonnen goud op. Turkije en Mexico stonden aan de andere kant van de toonbank. Deze twee landen brachten in juni een beperkte hoeveelheid monetair goud op de markt.

Minder aanbod

Volgens de World Gold Council (WGC) moeten we ons dit jaar voorbereiden op een kleiner dan gebruikelijk aanbod van fysiek goud. Door de daling van de goudprijs is men minder bereid om sloopgoud in te leveren. De cash for gold winkels en juweliers die oude sieraden en munten inkopen hebben het minder druk, omdat de aanbieders van het sloopgoud wachten op een hogere prijs. De impact van de lagere goudprijs is zelfs zo groot dat het totale aanbod van sloopgoud dit jaar een kwart lager kan zijn dan in 2012. Omgerekend gaat dat om 300 tot 400 ton fysiek goud!

Koopmoment voor goud?

Volgens analist Juan Carlos Artigas (WGC) zijn er momenteel twee sterke koopsignalen in de goudmarkt waar te nemen. Het eerste signaal is een technische indicator: de goudprijs is sinds 2011 met 37% gezakt. Dat is één van de grootste dalingen sinds 2002, toen de goudprijs bijna onafgebroken begon te stijgen. We hebben sinds het millennium slechts zeven keer een correctie in goud gezien die groter was dan 10%. De huidige correctie op de goudprijs biedt volgens Artigas een unieke kans om in te stappen of om de positie in goud uit te breiden.

De tweede aanwijzing voor een hogere goudprijs is de verschuiving in de vraag en het aanbod. Het aanbod van goud wordt dit jaar beperkt door een lagere productie van goudmijnen en een afname van het aanbod van sloopgoud. Ondertussen stijgt de vraag naar goud, voornamelijk in China. De WGC schat in dat China dit jaar 1.000 ton fysiek goud zal kopen, voor het eerst meer dan India.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.