De centrale banken van Rusland en Kazachstan hebben voor de negende maand op rij goud gekocht, zo blijkt uit data van het IMF. In juni kochten de Russen 300 kilo goud, waarmee de totale goudvoorraad van het land naar 996,4 ton groeide. Het was de kleinste maandelijkse aankoop van de Russische centrale bank sinds oktober vorig jaar.

Ook Kazachstan is haar goudvoorraad aan het uitbreiden. Het land kocht 1,4 ton goud en bracht daarmee haar totale goudreserve naar 130,9 ton. Voor Kazachstan was het de kleinste aankoop sinds maart. In een paar maanden tijd heeft de centrale bank van het land al 32 ton goud gekocht. Er waren meer landen die in juni een beetje goud aan hun reserves toevoegden, zoals Azerbeidzjan, (+2 ton), Oekraïne (+2,5 ton), Wit-Rusland, Griekenland en Kirgizië. In mei breidden Mozambique, Servië en Tadzjikistan hun goudvoorraden al iets uit.

Goudprijs

De goudprijs zakte in juni met 11%, de grootste prijsdaling in één maand sinds september 2011. In het tweede kwartaal werd goud 23% goedkoper, de grootste daling in tijden. In april kwam goud in een zogeheten ‘bear market’ terecht door een grote verkoopgolf van beleggers en door geruchten over afbouw van het stimuleringsprogramma door de Federal Reserve.

“De goudstromen richting centrale banken zijn op dit moment vrij klein, de grote verschuivingen hebben reeds plaatsgevonden”, aldus econoom Justin Smirk van Westpac Banking Corp. “Aankopen door centrale banken zorgen voor een een kleine bodemvorming, maar ze nemen ondertussen vooral goud op dat ETF’s van de hand doen”.

Turkije verkoopt goud

Soms zijn er ook centrale banken die goud verkopen. De Turkse centrale bank bracht in juni ook wat goud terug op de markt. Met een verkoop van 3,8 ton goud kwam haar totale voorraad uit op 441,5 ton. De verkoop van goud volgt op een elf maanden lange periode van aankopen. Eind mei berichtte Marketupdate nog over een aankoop van 18,22 ton goud door Turkije. Er waren meer landen die een kleine hoeveelheid goud van de hand deden. Mexico haalde voor de veertiende maand op rij wat edelmetaal uit haar kluis. Ook Duitsland, Guatemala en Suriname verkochten in juni een klein beetje goud. In mei verkochten Mongolië en Sri Lanka een aantal goudstaven.

Centrale banken kopen goud
Centrale banken kopen goud