Centrale bank van Kazachstan kocht 32 ton goud

Volgens de meest recente data van het IMF heeft Kazachstan een goudvoorraad van 125,5 ton, omgerekend 22,4% van haar totale reserves. Alleen dit jaar groeide de totale reserves van de National Bank of Kazachstan met 17,2%, zo schrijft Bullionstreet. Door meer goud te kopen dekt de centrale bank zich in tegen mogelijk waardeverlies van haar ‘papieren’ reserves als staatsobligaties en valuta.

Kazachstan heeft beleggingsgoud bovendien vrij gemaakt van BTW. Net als in de Eurozone kan het goud vanaf nu ook in Kazachstan belastingvrij verhandeld worden. Door goud vrij te stellen van BTW erkent de staat de rol van goud als een zeer liquide monetaire reserve. Het verkleint de kosten die gepaard gaan met de conversie van geld naar goud en vice versa.

Tenslotte wil Kazachstan haar binnenlandse mijnproductie van goud opschroeven. In de toekomst moet er jaarlijks 70 ton zuiver goud uit eigen bodem gehaald worden. Daarvan moet het grootste gedeelte in eigen land gezuiverd en gesmolten worden. Kazachstan bouwt op dit moment een installatie die tot 25 ton goud en 50 ton zilver kan zuiveren.

Rusland en China

Kazachstan treed in de voetsporen van giganten als China en Rusland. Ook deze landen breiden hun goudvoorraad uit door een groot deel van de binnenlandse goudproductie op te kopen. De Chinezen hebben hun werkterrein uitgebreid naar de hele wereld, door wereldwijd te investeren in goudmijnen. Veel buitenlands goud vindt op die manier haar weg naar China. In maart importeerde het land 223,5 ton goud.

 Een herwaardering van goud, zoals beschreven wordt in de Freegold theorie, ziet er als volgt uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.