LBMA: “Goudreserve China kan maar één kant op”

De goudprijs zal dit jaar waarschijnlijk voor het twaalfde jaar op rij stijgen, gesteund door aankopen van centrale banken enerzijds en van beleggers anderzijds. De verschillende goud-ETF’s hebben hun goudvoorraden naar recordhoogte gebracht, terwijl beleggers ook steeds vaker fysiek goud kopen om zich te beschermen tegen geldontwaarding. De centrale bank van China heeft sinds 2009 al geen gegevens meer verstrekt over haar goudvoorraad, waardoor de teller officieel nog steeds op 1.054 ton staat. Met de importcijfers die we maandelijks voorbij zien komen hoeven we er niet aan te twijfelen dat de werkelijke goudvoorraad van China inmiddels een stuk groter is.

Volgens David Goall, hoofd van de metals trading desk bij Natixis, zal China dat voorlopig blijven doen: “Het land heeft maar 2% van haar reserves in goud, tegenover 75% voor de VS. Wanneer het land wordt vergeleken met de VS lijkt het erop dat de Chinese aankopen van goud maar één kant op kunnen.”

Goudreserve opkomende economieën groeit

Volgens data van de World Gold Council (WGC) hebben veel Westerse landen als Duitsland, Italië en Frankrijk meer dan 70% van hun reserves in goud zitten, tegenover slechts 2% in China (uitgaande van de goudreserve in 2009). Ook andere landen die een snelle economische groei hebben doorgemaakt, zoals Brazilie, Zuid-Korea en Rusland, hebben dit jaar veel goud aan hun reserves toegevoegd. Uit data van het IMF blijkt dat alle landen in de eerste helft van dit jaar netto 254,2 ton goud hebben gekocht. De WGC verklaarde in augustus dat de totale aankopen door centrale banken over heel 2012 kunnen uitkomen op 500 ton. Als die grens gepasseerd wordt hebben landen meer goud gekocht dan vorig jaar, want toen werd in totaal 456 ton aan goud ingeslagen door centrale banken.

Ashish Bhatia van de WGC zei onlangs in een interview in Hong Kong het volgende: “Opkomende economieën van de G-20 landen willen hun goudpositie uitbreiden. Er is heieuwde belangstelling van centrale banken aan de vraagzijde van de markt.” David Goall verbaast zich erover dat China inmiddels al vijf jaar op rij de grootste goudproducent ter wereld is en dat de mijnproductie nog steeds toeneemt. Andere landen die veel goud produceren zouden volgens Goall veel meer moeite hebben om hun productie op peil te houden.

China importeert steeds meer goud… (Bron: Goldsilverworlds)

… terwijl de mijnproductie ook blijft toenemen (Bron: Australian-gold.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo