India smokkelt dit jaar 140 ton goud

India zal dit jaar bijna 40% meer goud het land in smokkelen dan vorig jaar, aldus Thomson Reuters GFMS. Werd er in 2012 naar schatting nog 102 ton goud illegaal ingevoerd, dit jaar zal dat toenemen tot 140 ton. De toegenomen smokkel van goud compenseert voor een daling van de officiële import van goud. Niet vreemd, want de vraag naar goud is ook in India onverminderd groot.

De Indiase regering en de centrale bank hebben verschillende maatregelen genomen om de vraag naar goud te beperken. Zo is de importheffing onlangs verhoogd van 6 naar 8 procent en is er een ondergrens bepaald voor de hoeveelheid goud die geëxporteerd moet worden (zie dit artikel op Goudstandaard). Handelaren moeten voortaan 1/5 van het geïmporteerde goud uitvoeren, waardoor er minder steeds minder goud op de Indiase markt komt.

Meer smokkel van goud

Om het gat tussen vraag en aanbod op te vullen wordt er steeds meer goud het land in gesmokkeld. Vorig jaar kwam 10% van al het ingevoerde goud via onofficiële kanalen het land binnen, maar dat percentage zal dit jaar nog hoger liggen. Volgens de laatste schattingen importeert India dit jaar minder dan 845 ton goud, veel minder dan de 950 tot 1.000 ton goud waar men in twee jaar geleden over berichtte. Maar het is de vraag of er toen ook al zoveel goud werd gesmokkeld als nu, want de importheffing was toen niet meer dan 2%. Als we de schatting van 140 ton ‘illegaal’ goud optellen bij die 845 ton komen we nog steeds uit bij een cijfer dat dicht bij de 1.000 ton goud per jaar ligt!

India versus China

Het grote verschil tussen India en China – de twee grootste afnemers van goud op de wereldmarkt – is dat India een zeer restrictief beleid voert tegen goud. Terwijl men in China het kopen van goud al jaren publiekelijk aanmoedigt proberen de autoriteiten in India het kopen van goud op alle mogelijke manieren te ontmoedigen. De Indiase minister van Financien, P. Chidambaram, zei daar vandaag het volgende over tegen The Malay Mail Online:

“We hebben een aantal strenge maatregelen genomen om de import van goud te beperken… We hopen de import terug te brengen tot een niveau dat ruim beneden de 845 ton van vorig jaar ligt. Zo besparen we veel buitenlandse valutareserves, wat een positief effect heeft op onze betalingsbalans.”

Over de hoge importcijfers van april en mei (respectievelijk 141 en 162 ton goud) zei Chidambaram het volgende:

“De import van juni en juli was kleiner dan vorig jaar. We hopen over het hele jaar gezien een substantiële hoeveelheid buitenlandse valutareserves te besparen op de import van goud.”

In juni zakte de import van goud naar 31 ton en in de eerste 25 dagen van juli stond de teller op 45 ton. De terugval in goudimport is voor een deel te verklaren door het feit dat handelaren anticipeerden op een hogere heffing. Dat gaf een boost aan de totale import in mei. In april zorgde de daling van de goudprijs voor extra goudhandel in India.

Tekort aan goud

De nieuwe beperkingen kunnen wel het aanbod van goud beperken, maar niet de vraag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer tekorten zijn. Onlangs schreven we op Marketupdate over de sterke stijging van de premie op goud, het gevolg van een ontoereikend aanbod van fysiek goud. Volgens een analist uit Mumbai zijn beperkende maatregelen van de Indiase centrale bank weinig zinvol en zorgen ze vooral voor leveringsproblemen van goud op de korte termijn:

“De vraag naar goud in India is niet impulsief, daarom zal het niet helpen om het aanbod van goud te bestrijden. De beperking van het aanbod zal in plaats daarvan zorgen voor hogere premies ten opzichte van de spotprijs. Alternatieve handelskanalen zullen onder deze omstandigheden floreren. De handel via illegale kanalen komt niet terug in de officiële cijfers, zoals die van de totale import.”

Goudwinkel in India
Goudwinkel in India

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “India smokkelt dit jaar 140 ton goud

  • Oficieel kan het nog veel meer zijn met smokkel weet je het maar nooit

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *