Rusland blijft goud kopen: 500.000 troy ounce in augustus

De centrale bank van Rusland heeft in augustus opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. In een maand tijd werd een half miljoen troy ounce bijgekocht, dat is omgerekend 15,55 metrische ton. Met deze laatste toevoeging komt de totale goudvoorraad van Rusland uit op 1.745 ton, wat omgerekend naar de actuele goudprijs een waarde van $73,5 miljard vertegenwoordigt. Dat is omgerekend bijna 17% van de totale reserves van de centrale bank.

De volgende grafiek laat zien hoe Rusland sinds het begin van deze eeuw haar reserves heeft opgebouwd, onderverdeeld naar valutareserves en goud. De tweede grafiek laat zien hoe de omvang en de waarde van de goudvoorraad door de jaren heen is toegenomen.

Goud en valutareserves Rusland sinds 1999

Rusland blijft goud kopen

Rusland blijft goud kopen

Geen enkele centrale bank koopt zoveel goud als die van Rusland. Had het land tien jaar geleden slechts iets meer dan 400 ton van het gele metaal in de kluis liggen, nu is dat met 1.745 ton ruim vier keer zoveel. Ondertussen steeg ook de goudprijs, waardoor de goudvoorraad nu veel meer waard is dan het bedrag waarvoor het de afgelopen jaren is aangekocht.

De gouverneur van de centrale bank, Elvira Nabiullina, ziet het edelmetaal als een manier om risico te spreiden. De tweede man van de centrale bank, Dmitry Tulin, zei in 2015 al eens dat de goudvoorraad een 100% bescherming vormt tegen politiek en wettelijk risico. Wat de reden ook mag zijn, voor de centrale bank van Rusland is het onder de huidige omstandigheden blijkbaar nog steeds gunstig om goud te kopen.

Centrale banken willen goud

Centrale banken zijn sinds het uitbreken van de financiële crisis weer netto kopers van goud. Vooral opkomende economieën voegen meer edelmetaal aan hun reserves toe als aanvulling op de valutareserves. Anders dan valutareserves kent edelmetaal geen tegenpartij risico. Ook heeft het edelmetaal zich door de eeuwen heen bewezen als een stabiele opslag van waarde voor de langere termijn.

De Verenigde Staten en veel Europese landen hebben naar verhouding al zeer grote goudvoorraden. Sinds het begin van deze eeuw hebben verschillende Europese landen zelfs gecoördineerd honderden tonnen van het edelmetaal van de hand gedaan.

Rusland koopt ook dit jaar veel goud bij

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo