Gold Trail: Goudprijs versus realiteit (Deel XXII)

Dat de prijs van goud tussen 1990 en 2000 daalde is niet vreemd, want ook het goud is in de moderne goudmarkt van de afgelopen paar decennia slechts een claim op goud. Net zoals de dollar een claimbewijs is. De waarde is afhankelijk van de tegenpartij. Kan die geen fysiek goud leveren, dan heeft het papieren contract minder waarde. FOA beschrijft dat fysiek goud zich los zal maken van de papieren goudmarkt en dat het metaal dan een vrije prijsvorming zal hebben ten opzichte van alle valuta.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: Goudprijs versus realiteit (Deel XXII)

FOA (7 september 2000): Neem even de tijd en luister voor een minuut. Ben je een liefhebber van ‘hard geld’ en heb je moeite met je belegging in goud? Heeft je belegging in goud pas waarde voor jou als de goudprijs stijgt? Kocht je goudaandelen omdat je geloofde dat deze instrumenten een hefboomwerking hadden op fysiek goud? Geloof je dat goudbeleggingen in de vorm van goudmijnaandelen, opties en futures even veilig zijn als het kopen van fysiek goud en daarom een betere keuze zijn dan fysiek edelmetaal?

Het probleem met al deze beleggingen is dat de hefboomwerking zich ook tegen je kan keren zodra de goudprijs waar je naar zit te kijken daalt! Als de goudprijs, zoals we die vandaag de dag allemaal volgen, niet stijgt, wat gebeurt er dan met de waarde van je beleggingen? En kan het zijn dat in het slechtste geval, als de goudprijs nog verder wegzakt, jouw aandelen misschien helemaal geen waarde meer hebben….? De realiteit dicteert dat deze afgeleide beleggingen van goud een daling van de goudprijs niet zullen overleven. Dus hoe kunnen dit soort afgeleiden van goud ooit in vredesnaam dezelfde waarde hebben als fysiek goud? De geschiedenis heeft bewezen dat fysiek goud waarde behoudt in goede en slechte markten. Zowel in gemanipuleerde als in vrije markten!

Als je het bovenstaande niet begrijpt, dan komt dat omdat je mindset parallel loopt met het Westerse denken van hard geld. Je loopt achter de verkeerde menigte aan. Je speelt mee in een spel dat je niet kunt winnen, omdat de politieke wil dat zal tegenhouden. De goudprijs waar we vandaag de dag naar kijken is niets meer dan de invloed die het bijdrukken van papier heeft op de genoemde prijs. Omdat deze prijs niet de werkelijke waarde van goud reflecteert zal deze uiteindelijk langzaam wegzakken door een te groot aanbod van papieren beloftes.

Om beter te begrijpen wat dit betekent, lees dan de volgende passage op USAGOLD van 6 september 2000.

Pleitbezorgers van hard geld die een meer wereldse politieke kijk op de zaken hebben begrijpen het al. Inderdaad, de meeste van hen begrijpen het al veel langer. Met deze nieuwe door de politiek gecreëerde papieren goudmarkt weten ze dat alleen het bezit van fysiek goud hun vermogen zal beschermen op de lange en de korte termijn. De goudkoers interesseert ze niet, behalve wanneer ze van plan zijn meer goud te kopen tegen een nog lagere prijs. Zij weten dat het investeren in beleggingsobjecten die in prijs moeten stijgen een desastreuze strategie is in deze evolueren goudmarkt.

Ik citeer uit het USAGOLD forum:

“Wees er zeker van dat het niet het vertrouwen in het fysieke goud is dat wegzakt, maar juist het vertrouwen in de opgeblazen hoeveelheid papiergoud dat nog altijd de prijs van fysiek goud dicteert.

En zoals het altijd al is geweest is het slechts een kwestie van tijd voor de papieren equivalent van goud instort. De waarde van het papier vervliegt en alleen het fysieke goud blijft haar waarde behouden voor de tegenpartij. De notendop in een notendop is als volgt: De goudprijs daalt omdat we getuige zijn van het einde van een ‘geldsysteem’ dat we kennen als papiergoud. Ik voorzie ene grote mate van volatiliteit tot aan ‘het bittere einde’.”

Ik verwacht dat de meeste Westerse goudbeleggers nog gewelddadiger en agressiever zullen reageren, zodra de politieke sturing van de goudprijs toeneemt. De smalle strook die het verschil tussen de goudbeleggers en de pleitbezorgers van fysiek goud scheidt zal een vallei worden zodra alle substituten van fysiek goud verwelken. Juist, in de toekomst zal die vallei het verschil markeren tussen diegene die goud hebben en die geen goud hebben voor de komende bull market in fysiek goud!

Sommigen zullen de achtbaanrit van hun papieren goudbeleggingen tot het einde uitzitten. Ja, zij zullen rijk zijn, maar zij zullen niet de winst nemen. Ik verwacht dat zij die fysiek goud gekocht hebben er het beste uit zullen komen.

Ik zal dit vaak genoemde voorbeeld nog maar eens herhalen:

Iedere keer als de goudprijs uit de hand dreigt te lopen zal het systeem dat de prijs van goud bepaalt falen. Dat gebeurt niet omdat het systeem zich niet weet aan te passen naar de hogere waarde. Het faalt omdat de stijgende goudprijs de politieke manipulatie van goud blootlegt die inherent is aan dat tijdsbeeld en systeem. Er zit geen verschil tussen het falen van markten nu en in het verleden.

Het enige verschil tussen toen en nu is de mode! Het is mogelijk dat de huidige Westerse generatie beleggers meer geïnteresseerd is in datgene wat hip is dan met wat ons werkelijk te wachten staat.

In 1971 was het een simpele oplossing geweest om de officiële goudprijs te verhogen, tot een niveau waarop iedere dollar (als claim op goud) haar equivalent in goud waard was. Maar dit zou de manipulatie van de dollar (hoge inflatie) blootleggen die eraan vooraf was gegaan. En dan noemen we nog niet eens het feit dat veel belangrijke spelers in de financiële markten dan failliet zouden zijn gegaan (zoals de bullion banks nu).

Destijds werden er, net als vandaag de dag, veel meer claims op goud (toen nog dollars) verhandeld dan wat er aan fysiek goud aanwezig was. In feite waren er in die tijd al meer dollars in omloop dan de totale waarde van al het goud in de wereld tegen de prijs van dat moment. Net zoals de goudprijs van $35 per troy ounce toen geen enkele binding had met de realiteit, zo heeft ook een goudprijs van $270 vandaag de dag geen enkele binding met de werkelijke waarde van goud. Klinkt dat bekend? Begint het al in te zakken?

Vandaag de dag, net als in het verleden, heeft iedere stijging van de goudprijs hetzelfde effect op de dollar en de grote spelers die in het papiergoud handelen. Net als in 1971, toen de officiële goudprijs bevroren werd op $42 per troy ounce en de prijs van fysiek goud elders in de wereld door het dak ging. Een goudprijs in de duizenden dollars is wat ons te wachten staat. Het zal nu nog meer zijn dan toen, omdat de papieren prijs nu nog verder van de werkelijkheid af ligt dan toen.

Als je dit begrijpt, dan snap je ook waar we vandaan komen en waar we heen gaan. In de toekomst zal de relatie met een goede goudhandelaar belangrijker zijn dan al het papiergoud dat je vandaag de dag kunt bezitten. Geloof me maar!

FOA/ gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *