Goudprijs bijna 8% lager sinds stimuleringsprogramma ECB

Sinds de onthulling van het grootschalige stimuleringsprogramma van de ECB op 22 januari is de goudprijs met 7,8% gezakt. Toen Draghi bekendmaakte voor in totaal €1.140 miljard aan staatsobligaties te kopen bereikte de prijs van het edelmetaal een piek van ongeveer €1.150 per troy ounce / €37.000 per kilogram. Nu, bijna vier weken later, staat de goudprijs op €1.060 per troy ounce, wat omgerekend ongeveer €34.000 per kilo is. Ook de zilverprijs ging de afgelopen vier weken behoorlijk onderuit, van een piek van €525 per kilogram ten tijde van de aankondiging van de ECB tot slechts €464 per kilogram op het moment van schrijven. Dat is een daling van 11,6% in slechts vier weken tijd.

De koersdaling van de afgelopen weken lijkt een typisch voorbeeld te zijn van ‘buy the rumor, sell the news’. In de aanloop naar de bekendmaking van het stimuleringsprogramma van de ECB zag we een sterke rally in goud, die in euro’s nog eens versterkt werd door een wisselkoerseffect. In de vier weken voorafgaand aan de persconferentie van de ECB steeg de goudprijs met bijna 20%, van ongeveer €960 naar €1150. Zilver steeg in de vier weken voorafgaand aan het grote nieuws van Draghi ruim een kwart in prijs, van €414 naar €525 per kilogram. Beleggers anticipeerden in deze periode al op het stimuleringsprogramma van de centrale bank door goud te kopen. Tegelijkertijd werd op de valutamarkt de euro in de uitverkoop gedaan, omdat een stimuleringsprogramma de rentes in de Eurozone nog verder omlaag zouden drukken. De euro zakte wekenlang weg tot een dieptepunt van minder dan $1,12 kort na het besluit van de centrale bank om staatsobligaties te kopen.

goudprijs-2maanden-ecb

Ontwikkeling goudprijs over de afgelopen twee maanden (Bron: Goldprice)

Speculanten nemen winst

Beleggers die anticipeerden op een daling van de euro en een stijging van de goudprijs hebben de afgelopen weken waarschijnlijk winst genomen. Nu de markt weer tot rust gekomen is en nu de rente in de VS weer stijgt is wordt het edelmetaal in de verkoop gedaan. Dinsdag sloot de goudprijs 2,5% lager en ging de zilverprijs zelfs met 5,66% onderuit. Het is niet ongebruikelijke dat beide edelmetalen een pas op de plaats maken, gezien de sterke prijsstijging van de maand ervoor.

Toch is het zeer opvallend dat het extra geld dat de ECB in de markt pompt momenteel niet richting goud vlucht. Ook lijkt de goudprijs amper te reageren op de impasse omtrent de Griekse schuldencrisis en de onzekere toekomst van Oekraïne. De MSCI Europe, een index van 439 grote Europese beursgenoteerde bedrijven, staat op het moment van schrijven 4,3% hoger dan op de dag dat Draghi zijn stimuleringsprogramma bekendmaakte. Het lijkt erop dat beleggers momenteel de voorkeur geven aan aandelen boven edelmetalen. Beleggers die positief zijn over edelmetalen en die hun geduld bewaard hebben kunnen nu tegen een meer gunstige koers instappen.

goudbaren-400-troyounce-lbma

Goudprijs is sinds stimuleringsprogramma ECB met bijna 8% gezakt

Wilt u goud kopen? Kijk eens op www.goudstavenkopen.be

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders