Bulgaarse goudvoorraad daalt in waarde

Onderstaande grafiek laat zien dat er de afgelopen jaren niets veranderd is aan de totale goudvoorraad van Bulgarije, die bleef constant op 39,9 ton. De waardering van deze goudreserve is niet constant, want die wordt sinds 2005 volledig bepaald door de marktprijs. Het idee achter dit ‘marked-to-market’ model is dat centrale banken grote schokken in het financiele systeem kunnen opvangen. Waardeverlies van ‘papieren bezittingen’ zoals staatsobligaties, valutareserves en hypotheekleningen kan in dit model opgevangen worden door een fysieke goudvoorraad die tegen de marktprijs gewaardeerd wordt.

Tussen 1997 en 2005 hanteerde de Bulgaarse centrale bank een hybride waarderingsmodel voor de goudreserve. In die tijd werd de goudreserve naar marktprijs gewaardeerd, maar met een maximum van 500 nieuwe Bulgaarse lev per troy ounce. Door de grote prijsdaling van goud is er een neerwaartse druk gekomen op het balanstotaal van andere banken die het marked-to-market model hanteren. Zo zakte de waarde van de goudreserve op de balans van het Eurosysteem van bijna €480 miljard begin dit jaar naar €435,3 miljard in juni.

Voor meer informatie over de waardering van de goudvoorraad van de Bulgaarse centrale bank verwijzen we graag naar dit uitvoerige document op hun website (h/t: @Mortymer). De volgende passage staat op pagina 20 en 21:

“Exchange standard gold bullion 6 is a traditional part of foreign reserves, accounting for 12 per cent of such reserves globally in 2003. History proves that gold is a highly liquid asset, convenient to store and exchange, and commonly accepted in foreign trade. Since it is not issued by a country, gold is not subject to national crises, as distinct from money issued by a country or economic community. Historically, this circumstance has boosted gold prices amid political, military, or socioeconomic crises, and/or geopolitical tension.”

9 gedachten over “Bulgaarse goudvoorraad daalt in waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.