Vijf grootste goudmijnen zien productiekosten stijgen

Analist SRSRocco ging een stap verder en verzamelde gegevens van de vijf grootste goudmijnen ter wereld van de afgelopen zeven á acht jaren. Hij kwam tot de conclusie dat de vijf grootste goudmijnen (Barrick, Newmont, AngloGold, Goldfields en GoldCorp) allemaal te maken hebben met een lagere ertskwaliteit en toenemende kosten. Haalden deze vijf mijnen in 2005 gemiddeld nog 1,68 gram goud uit een ton erts, in 2012 was dat slechts 1,22 gram.

Minder gram per ton

De lagere ertsgraad heeft tot gevolg dat er ieder jaar minder goud uit de grond komt. Dat proberen de mijnen te compenseren door meer erts te verwerken, maar het is onvoldoende om de totale productie op peil te houden. Waren de vijf grootste goudmijnen in 2006 nog goed voor 27,2 miljoen troy ounce goud, in 2011 was dat nog maar 23,9 miljoen. De stagnerende productie beperkt zich niet alleen tot de grootste vijf producenten. Wereldwijd blijkt de mijnproductie van goud de laatste jaren nauwelijks te stijgen.

Brandstofkosten

Gerelateerd aan de lagere kwaliteit van het gouderts zijn de toenemende brandstofkosten. Er moet meer puin verwerkt worden en dat vraagt meer van alle machines en installaties die in een goudmijn gebruikt worden. In 2005 was er gemiddeld 12,7 gallons (48 liter) diesel nodig voor de productie van een troy ounce goud. Zes jaar later was dat al toegenomen tot 21,8 gallon (82,4 liter). SRSRocco rekende voor dat de brandstofkosten van de vijf grootste goudmijnen met gemiddeld 12% per jaar zijn toegenomen. De Goldfields goudmijn zag haar dieselconsumptie per troy ounce meer dan verdubbelen tussen 2005 en 2011, terwijl de totale goudproductie van deze mijn met een kwart omlaag ging gedurende deze periode.

Cash costs

Het GFMS Gold Survey van 2013 laat zien dat de basiskosten van goudmijnen het afgelopen jaar met 12,16% zijn gestegen. Waren de ‘cash costs’ in 2011 nog $658 per troy ounce, een jaar later was dat $738. De stijgende kosten waren voor het grootste gedeelte toe te schrijven aan de slechtere ertskwaliteit, hogere personeelskosten en een stijging van de overige kosten. De stijging van de brandstofkosten voegden in de hele goudmijnsector gemiddeld $5 toe aan de kostprijs van de een troy ounce zuiver goud.

Onderstaande afbeelding geeft een verklaring van de stijgende productiekosten van goud. Eerder deze week plaatste Marketupdate nog een infographic over de productiekosten van goud in de vijftig grootste goudmijnen ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.