Rusland en Zuid-Afrika willen handelsblok voor platina oprichten

“Je zou het een soort OPEC kunnen noemen”, aldus de Russische minister van Grondstoffen Sergey Donskoy. Hij zei dat gisteravond in het Zuid-Afrikaanse Durban, waar momenteel het vijfde topoverleg van de BRICS-landen gehouden wordt. “Ons doel is onze acties te coordineren, zodat we de markt kunnen uitbreiden. De platinaprijs is afhankelijk van de structuur van de markt en wij zullen deze structuur gaan vormen”, zo valt te lezen op Bloomberg.

Zuid-Afrika is verantwoordelijk voor maar liefst 70% van het wereldwijde aanbod van platina, terwijl Rusland juist erg veel palladium produceert (40% van het wereldwijde aanbod). De macht die deze twee landen hebben over de wereldwijde productie van platina en palladium kan versterkt worden door meer samen te werken in een soort handelsblok, waar andere landen zich eventueel bij aan zouden kunnen sluiten. De VS, Zimbabwe en Canada zijn ook producenten van platina of palladium. Beide edelmetalen worden hoofdzakelijk gebruikt in de auto-industrie. Onlangs plaatste Marketupdate een infographic over platina en palladium, samengesteld door Sprott Physical Bullion Trusts.

De prijzen van platina en palladium stegen gisteren nadat Donskoy dit nieuws naar buiten bracht. Toch is er slechts sprake van een ‘kader’, want de gedetailleerde invulling van het plan moet nog gegeven worden. “We gaan werkgroepen vormen die gezamenlijke acties gaan ondeemen op deze markt”, aldus Donskoy. “Deze zomer gaan we de details van dit mechanisme bespreken”.

De Zuid-Afrikaanse minister van Mijnbouw, Susan Shabangu heeft aangegeven dat de samenwerking vooral moet voorkomen dat er overschotten ontstaan in de platinamarkt. “We willen de markt beinvloeden, zonder dat er sprake is van kartelvorming”, zo vertelde ze in een interview in Durban.

De grootste producent van platina, Anglo American Platinum, werd gisteren 1,8% meer waard op de beurs van Johannesburg. In Rusland steeg palladiumproducent Norilsk Nickel met 1,5%. “We willen bedrijven toegang geven tot de aardmetalen en ze stimuleren om op lokaal niveau waarde te creëeren”, aldus Lionel October van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Handel. “De rest wordt door de markt gestuurd”.

“We zien deze aankondiging als ondersteunend voor de markt van platina en palladium, maar tegelijkertijd is de kans daarop klein”, aldus analist Albert Minassian van Investec. “Uiteindelijk kan alleen een reductie in het aanbod de prijs van platina en palladium voldoende ondersteunen om de investeringen in deze mijnbouwsector op peil te houden”.

Rusland en Zuid-Afrika willen een soort OPEC voor platina en palladium oprichten (Bron: RT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.