Shanghai begint met goudhandel in Chinese yuan

De Chinezen willen meer zeggenschap hebben over de goudprijs, de prijs die op dit moment voornamelijk in Londen en New York wordt bepaald. Tegelijkertijd wil de Chinese regering het gebruik van de yuan in financiële transacties aanmoedigen. Die twee wensen brengt de Shanghai Gold Exchange samen met de aankondiging van een nieuw handelsplatform, waar men goud kan verhandelen in de Chinese valuta.

Dit handelsplatform zal gevestigd worden in de vrijhandelszone van Shanghai, een gebied van ruim 28 vierkante kilometer dat China wil gebruiken voor de hervorming van haar financiële sector. Binnen deze zone moet het binnenkort mogelijk zijn goud op spot te verhandelen, met afwikkeling in yuan renminbi. De Shanghai Gold Exchange verwacht dat het nieuwe handelsplatform binnen zes maanden operationeel is.

Volgens een handelaar uit Shanghai valt of staat de in yuan uitgedrukte goudmarkt bij de beschikbaarheid van een platform waar men buitenlandse valuta kan inwisselen voor yuan. “Op dit moment lijkt het erop dat dat alleen de banken die al in deze zone gevestigd zijn kunnen deelnemen”, zo verklaart de handelaar tegenover de Wall Street Journal.

China moedigt goudhandel in yuan aan

De introductie van een yuan-gebaseerde spotmarkt voor goud maakt de goudmarkt toegankelijker voor handelaren die de Chinese yuan willen gebruiken. Deze nieuwe goudcontracten helpen ook mee om de import van goud in China te versoepelen. “De nieuwe offshore handel in goud contracten is zeker een goede ontwikkeling voor de langere termijn”, zo verklaart analist Jiang Shu van de Industrial Bank. “Door het aantal deelnemers in de Chinese goudmarkt en het totale handelsvolume uit te breiden krijgt de Chinese goudprijs meer tractie in de wereldwijde goudmarkt.”

Ook voor andere grondstoffen willen de Chinezen hun eigen valuta vaker toepassen. Zo heeft de Bohai Commodity Exchange plannen om nieuwe ijzererts contracten in Chinese yuan aan te bieden. De Shanghai Futures Exchange heeft op haar beurt laten weten dat een futures voor olie in Chinese yuan in de pijplijn zitten.

Verbeterde prijsvorming

“Prijsvorming begint met volledige toegang tot de markt en ik denk dat China dit op de juiste manier aanpakt door te beginnen met ruwe olie en daarna met goudcontracten van de Shanghai Gold Exchange”, zo verklaarde Jim Lambert van broker Intl FC Stone tegenover de Wall Street Journal.

De Shanghai Futures Exchange verruimde vorig jaar al de tijden waarop er in goud gehandeld kan worden, met als doel ‘betere aansluiting te vinden met de internationale goudprijs’ en de handel beschikbaar te maken voor handelaren elders in de wereld die op andere uren actief zijn. In mei 2011 introduceerde de Chinese centrale bank een interbancaire goudmarkt die als doel had de goudhandel tussen banken te bevorderen.

Shanghai Gold Exchange opent binnenkort spot goudhandel in Chinese yuan

Shanghai Gold Exchange opent binnenkort spot goudhandel in Chinese yuan

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders