Is terugkeer naar een goudstandaard onvermijdelijk?

De afgelopen eeuwen speelde goud vaker wel dan niet een belangrijke rol in het geldsysteem. De periodes waarin de koppeling met goud werd losgelaten gingen gepaard met tijden van oorlog en crisis, omdat overheden in deze periodes meer geld wilden uitlenen voor hun politieke agenda. Sinds 1971 zijn we wereldwijd overgestapt naar een geldsysteem zonder enige vorm van gouddekking. Dat leverde weliswaar veel economisch groei op, maar ook ongekende inflatie en geldontwaarding.

Vaak wordt gezegd dat een geldsysteem op basis van goud de economische groei afremt, omdat een goudstandaard te weinig ruimte biedt voor kredietverlening. Maar de tweede helft van de 19e eeuw liet zien dat er ook heel veel economische vooruitgang en welvaart gerealiseerd kon worden mét een gouden standaard. Grant Williams, adviseur bij Vulpes Investment Management en schrijver van de nieuwsbrief ‘Things That Make You Go Hmmm…’ vertelt in deze lezing tijdens de Silver & Gold Summit over de problemen van ons huidige geldsysteem en de mogelijkheid om terug te keren naar een gouden standaard.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *