Import van goud drukt handelsbalans India dieper in het rood

India heeft in de maand april ongeveer $7,5 miljard aan goud en zilver gekocht, op jaarbasis een stijging van 138%. In april was de import van goud en zilver gezamenlijk goed voor 18% van de totale waarde van alle geïmporteerde goederen en diensten. Een maand eerder importeerden Indiërs slechts $3,1 miljard aan goud en zilver. De component zilver is overigens minimaal.

In april kwam het tekort op de handelsbalans van India uit op omgerekend $17,8 miljard, veel hoger dan de $10,3 miljard een maand eerder. De omvang van de goudimport kwam als een schok voor de Indiase regering, zo schrijft Reuters. Door de importheffing op te schroeven naar 6% dacht men de vraag naar goud af te kunnen remmen, maar niets is minder waar. De prijsdaling van april was zo groot dat het effect van de iets hogere heffing geneutraliseerd werd.

De Reserve Bank of India noemde het tekort op de betalingsbalans eerder deze maand nog het grootste risico voor de derde grootste economie van Azie. De grote vraag naar goud en olie, gecombineerd met een lagere export, zet de waarde van de munt onder druk. Toch is de inflatie ook in India wat aan het dalen. Een mandje goederen werd op jaarbasis 9,39% duurder, de laagste inflatie in 14 maanden tijd.

Indiase handelsbalans blijft in het rood door toenemende import van goud (Bron: Goldman Sachs, via Zero Hedge)

China

Société Générale zag in China een soortgelijke ontwikkeling. Chinese huishoudens kochten in april 72% meer juwelen dan in dezelfde maand van vorig jaar. Dat was een veel grotere jaar-op-jaar stijging dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De eerste drie maanden van 2013 werd er 17,7% meer geld uitgegeven aan juwelen dan in dezelfde periode van 2012.

De lagere prijs trekt veel koopjesjagers naar de markt. De bereidheid om fysiek goud te kopen wordt in landen als India en China groter als de prijs daalt. De omgekeerde relatie tussen de goudprijs en het verhandelde volume zien we ook steeds meer in Westerse landen. Ook in Europa en in de VS werd er veel meer goud verhandeld na de prijsdaling van een maand geleden.

India haalde in april veel goud uit het buitenland om aan de vraag te kunnen voldoen (Bron: Reuters)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders