Rusland en China willen handelsplatform voor goud

De centrale banken van Rusland en China willen gezamenlijk een handelsplatform creëren om de goudhandel tussen beide landen te optimaliseren. Zowel China als Rusland spelen een belangrijke rol in de wereldwijde goudmarkt, niet alleen omdat de centrale banken van deze landen verreweg het meeste goud kopen, maar ook omdat beide landen enorme goudmijnsector hebben.

“In China concentreert de goudhandel zich in Shanghai, in Rusland gebeurt dat in Moskou. Ons voorstel is om een koppeling te maken tussen deze handelscentra, zodat er meer transacties tussen deze twee markten kunnen plaatsvinden”, zo verklaarde Sergey Shvetsov, vice-president van de Russische centrale bank, tegenover persbureau TASS.

China en Rusland gaan voor goud

De goudmijnsector van China produceerde vorig jaar 450 ton goud, terwijl de Russische goudmijnen het afgelopen jaar goed waren voor een productie van ongeveer 295 ton. Daarmee zijn deze twee landen goed voor een kwart van de wereldwijde goudwinning.

Gold-russiaOok zijn Rusland en China belangrijke afzetmarkten voor het edelmetaal, al is het maar omdat de centrale banken van beide landen zoveel goud kopen. Rusland voegde in 2015 meer dan 200 ton goud aan haar reserves toe, terwijl de People’s Bank of China in een half jaar tijd meer dan honderd ton van het gele metaal aan de reserves toevoegde. De verwachting is dat beide landen deze trend ook dit jaar zullen blijven voortzetten.

De grote vraag is waar beide landen een dergelijk handelsplatform voor willen gebruiken. Is het uitsluitend bedoeld om de private goudmarkt te bedienen? Of wil Rusland een dergelijk handelsplatform inzetten om goud makkelijker verhandelbaar te maken tussen centrale banken?

Centrale banken breiden goudvoorraad uit

De centrale bank van China heeft volgens de laatste cijfers een officiële goudreserve van bijna 1.800 ton, terwijl Rusland meer dan 1.442 ton van het gele metaal in de kluis heeft liggen. Vorig jaar voegde centrale banken wereldwijd netto 483 ton aan hun reserves toe ter diversificatie van de reserves.

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Rusland en China willen handelsplatform voor goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders