China importeert aanzienlijk meer goud in eerste kwartaal 2012

Vooral in maart werd er naar verhouding veel goud geïmporteerd via Hong Kong, de gebruikelijke doorvoerhaven voor goud dat richting het vasteland van China gaat. Bloomberg bericht dat er in het hele eerste kwartaal van 2012 voor in totaal 135.529 kilogram aan goud werd ingevoerd, tegenover slechts 19.729 kilo in diezelfde periode een jaar eerder. In maart 2012 kwam de import uit op 62.913 kilogram, tegenover 39.668 in februari en 32.948 kilogram in de eerste maand van dit jaar. In maart van 2011 werd er nog maar 9.166 kilogram goud geimporteerd, iets meer dan 14% van het niveau in maart 2012.

De sterk toegenomen vraag naar goud hangt volgens Bloomberg samen met de groeiende Chinese economie, waardoor meer Chinezen goud kunnen veroorloven. Daaaast heeft de overheid maatregelen genomen om de speculatie in vastgoed in te perken, waardoor er mogelijk meer geld werd omgezet in fysiek goud. China kent ook nog steeds een negatieve reële rente, wat eveneens een ondersteunende factor is voor de goudmarkt. De officiële inflatie in China kwam in maart uit op 3,6% (geannualiseerd), een percentage dat nog altijd hoger ligt dan de rentevergoeding op een spaarrekening.

Het is niet duidelijk hoeveel goud de Chinese centrale bank precies aanhoudt als reserve, want die cijfers werden twee jaar geleden voor het laatst vrijgegeven. Het ligt in de lijn der verwachting dat China veel goud aan haar reserves blijft toevoegen, want naast de groeiende import van goud vanuit het buitenland is China zelf ook een grote producent van het edelmetaal. In 2011 was het zelfs de grootste ter wereld, met 13,1% van de wereldwijde goudproductie. Het is aannemelijk dat ook een groot deel van de binnenlandse goudproductie in eigen land blijft, anders zou er immers ook niet zoveel geïmporteerd worden via Hong Kong.

Volgens Liang Ruian van Pinpoint Investment Consulting Ltd. in Beijing zal de zomerperiode indicatief zijn voor de vraag naar goud in China. De zomer is traditioneel een relatief zwak seizoen voor goud, maar als er ook in deze periode een groei is ten opzichte van vorig jaar geeft dat aan dat de vraag naar goud in China veerkrachtig en sterk is.

Volgens data van het World Gold Council was de Indiase vraag naar goud vorig jaar 933,4 metrische ton (inclusief beleggingsgoud en sieraden), tegenover 769,8 ton in China. Als de behoefte aan goud in China het hele jaar zo sterk blijft als in het eerste kwartaal kan het de koppositie van India oveemen. In het vierde kwartaal van 2011 was de Chinese markt al groter dan die van India, een verschijnsel dat zich in het eerste kwartaal van 2009 voor het laatst heeft voorgedaan (zie eerste afbeelding).

Bron: Thompson Reuters, GFMS, World Gold Council

China werd in 2008 de grootste goudproducent ter wereld, maar was dat in 2011 nog steeds (Bron afbeelding: Casey Research)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo