De zoektocht naar de vermeende goudtrein in Polen is een jaar na dato nog steeds niet afgelopen. Sterker nog, vandaag zijn de eerste graafwerkzaamheden begonnen om een oude spoortunnel in het Poolse heuvellandschap bloot te leggen. Volgens twee amateurhistorici is er een goede kans dat er ergens onder deze heuvels een trein vol met goudschatten en andere kostbaarheden is achtergebleven, nadat de Duitsers het gebied aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moesten ontvluchten.

In de heuvels rondom de Poolse stad Walbrzych werden ten tijde van de bezetting door Duitsland tal van tunnels gegraven, waar wapens en kostbare lading opgeslagen kon worden. Volgens een uitgebreid onderzoek dat vorig jaar heeft plaatsgevonden zijn er geen concrete aanwijzingen dat er nog kostbaarheden in deze oude tunnels verborgen liggen, maar daar nemen twee amateurhistorici geen genoegen mee. Ze beginnen op eigen initiatief te graven en verwachten al binnen twee dagen met meer informatie naar buiten te kunnen komen.

Nazi goudtrein

De zoektocht naar de goudtrein is overigens niet zonder risico. Naast instortingsgevaar bestaat er ook het risico dat de Nazi’s mijnen in de tunnels hebben achtergelaten. We zijn benieuwd of de onderzoekers wat gaan vinden. Doen ze inderdaad een grote ontdekking, dan mogen ze tien procent van de buit houden.