Goud is sterrenstof?

Wetenschappers van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Harvard College Observatory hebben ontdekt dat goud ontstaat door botsende neutronensterren. Dat zijn sterren die aan het einde van hun levensduur zijn. Wanneer twee van zulke sterren met elkaar in botsing komen – wat op zichzelf al een zeldzaam verschijnsel is – komt er zoveel energie vrij dat er ook goudatomen ontstaan.

De botsing van twee neutronensterren is maar heel kort zichtbaar vanaf de aarde, slechts 0,2 seconden. In juni zagen de wetenschappers na de felle lichtflits van de botsing nog een gebied ‘nagloeien’ in infrarood licht. Dit bleken niet alleen exotische radioactieve elementen, maar ook goudatomen te zijn. Een botsing tussen twee neutronensterren is zeldzaam, maar levert in één keer heel veel goud op. “Er kunnen wel tien maanmassa’s aan goud in het heelal terechtkomen”, aldus Edo Berger van het Smithsonian Astrophysical Observatory.

Voor goudbeleggers en centrale banken is het een geruststellende gedachte dat die miljarden tonnen aan gouddeeltjes niet verzameld kunnen worden. Het rondvliegende goud ver in de ruimte heeft dus geen economische waarde.

Bron: Smithsonianmag

[vsw id=”70557788″ source=”vimeo” width=”560″ height=”326″ autoplay=”no”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.