Gold Fields: “Goudmijnen niet rendabel bij goudprijs onder de $1.500”

“De South Deep mijn is één van de weinige goudmijnen van Gold Fields die nog wel winstgevend kan produceren bij een goudprijs van $1.230 per troy ounce”, zo verklaarde Holland tegenover Bloomberg. “Door de omvang en de hoge mate van mechanisering in het productieproces is deze mijn minder gevoelig voor hogere looneisen van het personeel. Dat houdt de kosten laag.”

Toch zijn er ook veel goudmijnen waar de productiekosten aanmerkelijk hoger liggen. Vandaar dat Holland een prijs van $1.500 per troy ounce noemt als het minimum voor het voortbestaan van deze sector. De afgelopen jaren hebben veel goudmijnen oveames gedaan die door de daling van de goudprijs veel minder opbrengst genereren dan waar eerder op gehoopt werd.

Door de daling van de goudprijs moeten mijnbouwbedrijven waarschijnlijk bezittingen afwaarderen. Newcrest Mining, de grootste goudproducent van Australië, heeft daar al een begin mee gemaakt. Deze mijn heeft een afschrijving van 6 miljard Australische dollar gedaan op haar totale bezittingen. Het is de grootste eenmalige afschrijving ooit in de goudmijnsector. Concurrenten als Barrick Gold en Newmont Mining moeten volgens onderzoeksbureau Jefferies Inteational ook bezittingen afschrijven, indien de goudprijs niet snel omhoog gaat.

Leverage

De ingebouwde leverage van goudmijnen leverde beleggers tussen 2009 en 2011 indrukwekkende koersrendementen op. Omdat mijnen verdienen aan de marge tussen de productiekosten en de verkoopprijs neemt hun winstmarge snel toe bij een stijging van de goudprijs. Nu de goudprijs daalt werkt de hefboom de andere kant op. Sinds 9 april is de Bloomberg Research Global Mining & Exploration Index van goudmijnaandelen met 41% gezakt, terwijl de prijs van goud gedurende deze periode met ‘slechts’ 22,3% onderuit ging.

Het GDX ETF, een fonds dat bestaat uit een verzameling van grote goudmijnen, verloor alleen de afgelopen vier weken 21,28% van haar waarde. Ten opzichte van het begin van dit jaar staat een belegging in GDX ongeveer 51% lager, terwijl de goudprijs over deze periode met ongeveer 25% onderuit ging.

Nick Holland (Gold Fields): “Goudmijnen niet rendabel bij goudprijs onder de $1.500”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.