Bank of America: Goudprijs eind 2014 naar $2.400 per troy ounce

Naast de verwachte goudprijs in 2014 spraken analisten Jalonen, Parkin en Winder van de Bank of America zich ook uit over de minimale goudprijs. Volgens hun analyse zal de goudprijs de komende tijd niet onder de $1.500 per troy ounce zakken, vooamelijk vanwege de toenemende vraag vanuit opkomende markten. Het is bekend dat landen als China, Rusland, India, Zuid-Korea, Brazilië en tal van anderen goud kopen om zich te beschermen tegen waardedaling van de reserves die ze aanhouden in buitenlandse valuta. Om die reden zullen centrale banken van bepaalde landen zich melden als de goudprijs terugzakt tot $1.500 en de kans benutten om hun goudvoorraad uit te breiden.

De analisten schrijven het volgende in hun rapport (via Businessinsider):

“Onze analyse laat zien dat beleggers een aanzienlijke hoeveelheid goud moeten kopen om de prijs nog dit jaar boven de $2.000 per troy ounce te krijgen. Echter, met opkomende markten die steeds rijker worden, neemt het budget dat deze landen aan kunnen wenden om niet-essentiele activa als goud te kopen, op de langere termijn waarschijnlijk toe. Dit betekent dat het marginale aandeel van beleggers over de langere termijn kan beginnen te dalen en dat er de komende tien jaar een bodem onder de goudprijs kan worden gelegd van minimaal $1.500 per troy ounce. In ieder geval blijft een krachtig herstel van de Amerikaanse economie het grootste risico vormen voor de goudprijs. Ondanks de nieuwe stimulering van de Federal Reserve met QE3 kan een krachtig herstel van de economie beleggers hun goudpositie drijven.”

Met 'niet-essentiele activa' doelen de analisten van Bank of America misschien op het feit dat fysiek goud geen cashflow oplevert en beheerskosten met zich meebrengt voor opslag. Desondanks is het woord niet-essentieel naar mijn mening ongelukkig gekozen, omdat goud naar mijn mening de meest effectieve manier is om vermogen te beschermen tegen waardedaling van papieren bezittingen die in valuta worden uitgedrukt.

Ook de opmerking dat de goudprijs alleen kan stijgen als veel nieuwe kopers zich melden op de goudmarkt behoeft een aanvullende opmerking. Eerder publiceerden we een vertaald artikel over de stock-to-flow ratio van goud, waarin beargumenteerd wordt dat de goudprijs ook kan stijgen als uitsluitend het bestaande aanbod van fysiek goud opdroogt. Als verkopers het goud van de markt halen zal de prijs ook stijgen om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. Het principe werkt dus van twee kanten.

Banken verschillen van mening over goud

Onlangs spraken ook Goldman Sachs en Morgan Stanley zich uit over de goudprijs. Eerstgenoemde houdt rekening met een daling van de goudprijs in de tweede helft van volgend jaar en hanteert om die reden een koersdoel van $1.750 voor een troy ounce goud in 2014. Morgan Stanley is net als Bank of America positief over goud en verwacht dat het in 2013 zelfs het de best presterende metaal zal worden (in termen van waardestijging). Analist Hussein Allidina van Morgan Stanley ziet de zwakke dollar, de goudaankopen door centrale banken, de toenemende vraag naar godu-ETF's en het herstel van de goudvraag uit India als factoren die de goudprijs zullen ondersteunen in 2013. Volgens Allidina zien we over heel 2013 een gemiddelde goudprijs van $1.853 per troy ounce, bijna 10% meer dan de goudprijs op het moment van schrijven ($1.710 per troy ounce).

Bank of America verwacht een goudprijs van $2.400 per troy ounce in 2014, de bodem zou liggen op $1.500

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo