In de kluis die de Queen bezocht liggen 63.000 goudstaven, die gezamenlijk een gewicht hebben van 787,5 ton. Dat is meer dan de totale Britse goudvoorraad, maar dat komt omdat er in Londen ook veel goudstaven van andere landen opgeslagen liggen. Van de Nederlandse goudvoorraad van 612,5 ton ligt ongeveer 20% opgeslagen in Londen, terwijl de Duitsers ongeveer 450 ton aan goud bewaren in de hoofdstad van Groot-Brittannië.

De 63 duizend goudstaven van ongeveer 400 troy ounce per stuk staan opgestapeld in acht rijen. Iedere stelling van 4 ton bevat vier pallets, die elk 80 goudstaven dragen. Dat is een totaal van 320 Londen Good Delivery baren, die allemaal voorzien zijn van een stempel en een uniek serienummer. Deze goudstaven zijn bij de huidige goudprijs ongeveer €500.000 waard.

De gouveeur van de Bank of England, Mervyn King, bedankte de Queen voor haar bezoek aan de goudkluis. Hij beschreef het personeel van de centrale bank als “niet bezongen helden”, omdat ze de economie draaiend wisten te houden onder de meest moeilijke omstandigheden. Hij vroeg de Queen een handtekening te zetten op een bankbiljet.

Bron: Mail Online