India verhoogt importheffing goud en zilver naar 10%

De Indiase regering heeft de importheffing op zowel goud als zilver verhoogd. De invoerheffing op gezuiverd goud gaat van 8 naar 10 procent, terwijl de heffing op onzuivere doré goudstaven van 7 naar 7 procent zal stijgen. De heffing op zilver gaat dit keer ook fors omhoog, namelijk van 6% naar 10%. India heeft dit jaar al veel meer zilver geïmporteerd dan vorig jaar, wat mogelijk verband houdt met alle beperkingen die de regering heeft opgelegd aan de import van en de handel in goud. Zilver werd de afgelopen maanden nog ontzien. India importeerde in de eerste vijf maanden al meer dan 2.400 ton zilver, veel meer dan de 1.900 ton over heel 2012.

‘Niet-essentiële import’

De Indiase regering beschouwt zowel goud als zilver als niet-essentiële importgoederen, maar daar denkt de bevolking anders over. In de maand juli importeerde India 70,1 ton goud, een stijging ten opzichte van de maand juni. Dat was een tegenvaller voor de Indiase regering en haar centrale bank, die met nieuwe importbeperkingen juist op een daling hadden gehoopt. De Indiase bevolking ziet goud als een vorm van spaargeld, omdat het metaal veel minder waarde verliest dan de roepie. Door de hoge inflatie is het voor Indiërs niet interessant om veel geld op een spaarrekening te parkeren.

Betalingsbalans

De Indiase centrale bank slaagt er maar niet in het tekort op de betalingsbalans weg te werken. In de eerste maanden van dit jaar kwam het tekort uit op 3,6% van het BBP. Daarom overweegt de regering ook de importheffing op goederen als kolen, vloeibaar gas, diamanten en ruwe palmolie te verhogen. Het opschroeven van de importheffing op energie heeft als nadeel dat het meteen doorwerkt in de consumentenprijzen en daarmee prijsinflatie veroorzaakt. En juist een hoge inflatie maakt het kopen van goud aantrekkelijker.

Importheffing goud naar 10% in India
Importheffing goud naar 10% in India

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders