Vraag naar fysiek goud sterk gestegen

De wereldwijde vraag naar goud is in het derde kwartaal met 8% gestegen naar 1.120,9 ton, het hoogste niveau in meer dan twee jaar tijd. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport dat de World Gold Council vandaag publiceerde. De vraag naar beleggingsgoud nam sterk toe, terwijl er in de belangrijkste afzetmarkten in Azië ook meer juwelen verkocht werden. Centrale banken kochten in het derde kwartaal opnieuw veel goud, terwijl de vraag naar papiergoud in de vorm van goud ETF’s juist afzwakte.

De daling van de goudkoers in juli gaf een flinke stimulans aan de fysieke goudmarkt. In de Verenigde Staten werd in totaal 32,7 ton aan goudbaren en gouden munten verkocht, dat is ongeveer drie keer zoveel als in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De afgelopen vijf jaar werd daar in één kwartaal nog nooit eerder zoveel goud verkocht als in het afgelopen kwartaal.

Gouden munten en goudbaren populair

Ook in Europa waren de munten en baren niet aan te slepen. De totale vraag kwam uit op 60,9 ton en daarmee was dit het beste derde kwartaal voor de Europese goudmarkt sinds dat van 2011. Het totale volume over de eerste negen maanden van dit jaar ligt 20% boven dat van dezelfde periode van vorig jaar. Vooral in Duitsland en in de minder ontwikkelde Oost-Europese landen was de belangstelling voor het edelmetaal groot, terwijl de lancering van een reeks nieuwe gouden beleggingsmunten in het Verenigd Koninkrijk goed werd ontvangen door het publiek.

Ook op de Aziatische markt, waar de mensen bij voorkeur goud kopen in de vorm van juwelen, steeg de vraag naar goudbaren en munten. Chinezen kochten in het derde kwartaal 52,3 ton aan beleggingsgoud, een stijging van 70% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In India nam de vraag met slechts 6% toe tot 57 ton.

Volgens de World Gold Council is er sinds het uitbreken van de financiële crisis niet meer zoveel belangstelling geweest voor beleggingsgoud als in het afgelopen kwartaal. Dat was vooral goed zichtbaar in de Verenigde Staten, waar de US Mint een explosieve toename zag in de vraag naar gouden Eagle munten. In het derde kwartaal verkocht het munthuis 397.000 troy ounce aan gouden munten, het grootste volume in één kwartaal in meer dan vijf jaar tijd.

wgc-gold-eagle-coin-sales

Gouden munten zijn niet aan te slepen in de VS (Bron: World Gold Council)

Van ETF’s naar fysiek goud

De laatste jaren zien we een aanhoudende verschuiving van goudbezit via ETF’s naar privé bezit van goud. Iedere keer als de prijs van goud daalt worden aandelen in goud-ETF’s zoals het GLD verkocht, terwijl de vraag naar beleggingsgoud en juwelen juist toeneemt. Ook in het derde kwartaal zagen we dit fenomeem terug, want tegenover de sterk gestegen omzet bij de goudhandelaren staat een daling van 65,9 ton van de goudvoorraden van ETF’s.

wgc-goldetfs

Voorkeur beleggers verschuift van ETF naar fysiek goudbezit (Bron: World Gold Council)

Vraag naar juwelen trekt aan

De prijsbewuste Indiase consument kocht in het derde kwartaal veel meer gouden sieraden, want de vraag steeg met 15% ten opzichte van een jaar geleden naar 211,1 ton. In China kocht men 4% meer gouden sieraden, de vraag bereikte daar een niveau van 187,6 ton.

Wereldwijd steeg de vraag naar gouden sieraden in het derde kwartaal met 6% naar 631,9 ton. Dat is 13% hoger dan het lange termijn gemiddelde. Vergelijken we de eerste negen maanden van dit jaar met dezelfde periode van vorig jaar, dan zien we dat het volume nu 3% lager ligt op in totaal 1.750,2 ton.

wgc-gold-jewellery-demand-q3

Vraag naar gouden juwelen trekt aan door daling goudprijs (Bron: World Gold Council)

De World Gold Council deed een analyse naar de zoekterm ‘gold jewellery’ en zag een piek tegen het einde van juli, toen de goudprijs in dollars het laagste niveau in vijf jaar bereikte. Deze resultaten bevestigen dat de Chinese consument zeer prijsbewust is en bereid is het goud kopen uit te stellen tot het moment waarop de prijs gunstig is.

wgc-online-search-gold-jewellery

Zoekopdrachten in China sterk negatief gecorreleerd aan goudprijs (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven kopen

In het derde kwartaal haalden centrale banken gezamenlijk een indrukwekkende 175 ton goud uit de markt. Dat was het tweede beste kwartaal sinds centrale banken rond 2010 begonnen met het kopen van goud. De belangrijkste afnemers van goud waren de Russische centrale bank (77 ton) en de Chinese centrale bank (50 ton).

Het is voor het eerst dat de aankopen van de People’s Bank of China volledig zijn opgenomen in de statistieken van de World Gold Council, want het is pas sinds juni dat de Chinezen openheid van zaken geven over hun goudvoorraad. Dat verklaart ook voor een deel de toename ten opzichte van voorgaande kwartalen.

Andere landen die goud kochten waren Kazachstan (7,8 ton), Jordanië (7,5 ton), Oekraïne (3,1 ton) en de Verenigde Arabische Emiraten (+2,5 ton). De enige centrale bank die een substantiële hoeveelheid goud in de verkoop deed was die van Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land deed in het derde kwartaal 6,9 ton goud van de hand.

Deze bijdrage is mogelijk gemaakt door Hollandgold

wgc-centralbank-purchases-q3

Centrale banken kochten in derde kwartaal 175 ton goud (Bron: World Gold Council)

wgc-golddemand-overview

Wereldwijde vraag naar goud 8% hoger in derde kwartaal (Bron: World Gold Council)

goldbars-ubs

Vooral beleggingsgoud wint aan populariteit

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo