VS verbiedt verkoop goud aan Iran

Goud blijkt een belangrijke rol te spelen in het conflict tussen Iran en de VS. Als gevolg van het handelsembargo kon Iran geen olie meer leveren aan de VS en Europa en werd het de toegang geweigerd tot het inteationale betalingsverkeer. In reactie daarop werd steeds vaker goud gebruikt als betaling voor olie en gas uit Iran. Ook de Iraanse bevolking heeft de waarde van goud ontdekt, nu de waarde van de Iraanse rial onder druk staat.

‘Verkoop goud aan banden leggen’

De Amerikaanse overheid wil met ingang van 1 juli een wereldwijd verbod afdwingen op de verkoop van goud aan Iran en haar bevolking. Buurlanden Turkije en de Verengide Arabische Emiraten hebben al een waarschuwing gekregen vanuit Washington om niet langer zaken te doen met klanten uit Iran. Deze twee landen hebben een omvangrijke fysieke goudmarkt, waar ook Iraniers goud verhandelen.

“We zijn heel duidelijk geweest tegenover de regeringen van Turkije, de V.A.E. en andere landen, maar ook tegenover de private sector die goud verhandelt. Ze moeten per ingang van 1 juli stoppen met het verkopen van goud aan alle Iraniers, niet alleen aan de Iraanse regering”, aldus David Cohen van het Amerikaanse bureau voor terrorisme-bestrijding. Volgens Cohen blijft de Amerikaanse overheid zoeken naar nieuwe manieren om Iran te kunnen isoleren van het inteationale financiële systeem: “We zijn in het bijzonder bezig met acties die de druk op de waarde van de Iraanse rial kunnen opvoeren”.

Rial verzwakken

Het verhinderen van de verkoop van goud moet de rial nog meer verzwakken. “Er is een ongekende vraag naar fysiek goud onder de Iraanse bevolking, wat in zekere zin het succes van onze sancties laat zien”, aldus Cohen. “Ze dumpen hun rial en kopen goud als middel om hun vermogen te behouden. Dat wijst erop dat de Iraanse bevolking begint in te zien dat de waarde van hun valuta aan het dalen is.”

Sinds begin 2012 is de waarde van de rial ten opzichte van de Amerikaanse dollar gezakt van 16.000 rial naar 36.000 rial per $1. De waardedaling dwingt de Iraanse centrale bank ertoe het aanbod van buitenlandse valuta te verkrappen en meer geld bij te drukken. Dat heeft een inflatie van 30% opgeleverd. Volgens Cohen kan de VS de druk op Iran verder opschroeven, door ook de export van olie-gerelateerde producten door Iran te belemmeren. Daardoor wordt het voor Iran nog moeilijker om buitenlandse valuta te bemachtigen en komt de waarde van de eigen munt nog meer onder druk te staan.

Sancties

De blokkade op de export van olie kost Iran $3 tot $5 miljard per maand en zorgde het afgelopen jaar voor een economische krimp van 8%, zo licht Cohen toe. Van de 20 oorspronkelijke afnemers van Iraanse olie zijn er nog maar zes over. Deze zes – China, India, Turkije, Zuid-Korea, Japan en Taiwan – hebben hun import bovendien sterk verminderd.

Iran vroeg laatst tijdens een inteationaal topopverleg in Kazachstan om een verlichting van de sancties, in ruil voor het doen van concessies met betrekking tot hun nucleaire programma. Volgens Cohen is dat een teken dat Iran echt last heeft van de handelsbeperkingen die de VS heeft opgelegd.

Bron: India Times

Ook de VS kan niet ontkennen dat goud meer is dan zomaar een grondstof voor juwelen en elektronica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.