De goudprijs is als gevolg van een teleurstellend banencijfer uit de VS met bijna een procent gestegen, terwijl de zilverprijs bijna twee procent omhoog schoot. Vrijdagmiddag werd bekend dat de Amerikaanse economie in augustus slechts 151.000 nieuwe banen wist te creëren, terwijl analisten rekening hielden met 180.000 nieuwe banen. Ook valt het cijfer tegen in vergelijking met juli, toen er een banengroei van 275.000 gerealiseerd werd.

jobsreport-us-flagDe officiële werkloosheid bleef stabiel op 4,9%, terwijl men rekende op een verdere daling naar 4,8%. Dit teleurstellende cijfer geeft beleggers weer stof tot nadenken, want een week geleden was Federal Reserve voorzitter Yellen nog redelijk positief over een renteverhoging in 2016. Het is de vraag in hoeverre dit banencijfer de besluitvorming van de Amerikaanse centrale bank zal beïnvloeden, want die komt op 20 en 21 september bijeen voor de eerstvolgende FOMC vergadering.

Goudprijs omhoog

De stijging van de goudprijs weerspiegelt de toegenomen twijfels over een renteverhoging. De prijs steeg direct na het banencijfer tot bijna €1.181 per troy ounce, licht hoger dan de koers van begin deze week. De zilverprijs schoot omhoog naar €550 per kilogram en staat daarmee bijna 3% hoger dan de koers van begin deze week. Donderdag kwam er ook al tegenvallend macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten. De industriële productie liet in augustus voor het eerst sinds februari namelijk weer een daling zien.

De goudprijs reageert sterke op de renteverwachtingen. Toen begin dit jaar duidelijk werd dat de Federal Reserve de rente niet verder ging verhogen schoot de goudprijs omhoog en begon zilver aan een rally die piekte op €600 per kilo, het hoogste niveau sinds april 2013. Blijft een renteverhoging uit, dan kan de prijs van goud verder omhoog schieten.

silver_3d_b_k_EUR_x

Zilver- en goudprijs schieten omhoog na tegenvallend banencijfer VS

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold