Valutacorrectie

Door Willem Middelkoop

Vorige week daalde de goudprijs tien procent tot onder de €31.000 per kilo. De flinke correctie deed het nodige stof opwaaien. In sommige media werd zelfs de suggestie gedaan dat de opwaartse trend van goud nu wel gebroken is. 
Vorige week vrijdag werd duidelijk hoe de prijscorrectie daadwerkelijk tot stand gekomen is. SHK Asset Management, een klein Amerikaans hedge fund van $10 miljoen, kwam in problemen door een plotselinge verhoging van de zogenaamde “margin requirements” waardoor dit fonds een enorme positie noodgedwongen moest sluiten. Dit zorgde voor een grote beweging waarbij in totaal 80.000 goudfutures van de hand werden gedaan. Fondsmanager Daniel Shak had gedurende enkele jaren een gecombineerde long/shortpositie ter waarde van $850 miljoen opgebouwd. Een positie die zich uitstrekte tot 2015 en nagenoeg de waarde vertegenwoordigt van de jaarlijkse goudproductie van Zuid-Afrika.
 
Deze situatie is kenmerkend voor de financiële markten, en met name voor de termijnmarkten voor goud en zilver. Een hefboom van 1 op 85 is niet ongewoon en heeft eerder de nodige partijen de das om gedaan.
 
De suggestie dat de opwaartse trend van de edelmetalen nu ten einde is, bleek eens te meer veel te voorbarig. Vorige week maakte de Amerikaanse rekenkamer bekend dat het Amerikaanse begrotingstekort in 2011 hoger uitvalt en in totaal de $1.500 miljard zal overschrijden. Het IMF en zelfs de Amerikaanse kredietbeoordelaars waarschuwen de Amerikaanse overheid dat deze tekorten echt onhoudbaar zijn.
 
De marktfundamenten voor een opwaartse prijsdruk voor edelmetalen blijven bovendien onveranderd positief. De vraag naar fysiek goud overschreed het aanbod in 2010 met ruim 1.250 ton. China herhaalde deze week het vooemen om de goudreserves te willen verdubbelen en naar 10.000 ton te willen brengen. Rusland maakte recent bekend dat het elk jaar 100 ton goud wil toevoegen aan de Russische reserves en ook India en andere Aziatische landen blijven goud kopen.
 
Al deze landen bereiden zich voor op een hervorming van het inteationale monetaire stelsel. Daar waar het westen goud verkoopt en productie uitbesteedt, koopt het oosten goud en investeert men in productie.
 
De ongekende vraag uit Azië zorgt voor steeds meer spanning op de fysieke edelmetaalmarkten. Deze week bleek dat Scotia Mocatta door hun hele voorraad zilverbaren heen is en voorlopig niet kan leveren. En ook bij Amsterdamgold horen wij de geluiden uit ons netwerk dat we rekening moeten gaan houden met langere levertijden later dit jaar.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo