Goud en zilver report (Week 50)

De goudkoers steeg de afgelopen week van €970,66 naar €981,41 per troy ounce (+1,1%), terwijl de zilverkoers in dezelfde periode van €426,44 naar €439,43 per kilo wist te klimmen (+3,05%). De winst is volledig toe te schrijven aan de koersstijging van afgelopen dinsdag, waarbij de goudprijs in euro’s bijna door de €1.000 per troy ounce wist te breken. Uiteindelijk leverde goud een deel van de winst weer in, terwijl de zilverprijs het hoge niveau beter wist vast te houden.

De volatiliteit blijft hoog, want de afgelopen weken wisselen grote opwaartse en neerwaartse koersbewegingen in hoog tempo af. Begin december zagen we de zilverkoers nog dalen naar een 5-jaars dieptepunt van €383 per kilogram, nu staat de prijs ruim €50 hoger. Ook de prijs van een troy ounce goud wist sinds 1 december met meer dan €50 te stijgen.

Vlucht naar edelmetalen….

Beleggers vluchtten de afgelopen week in edelmetalen door toenemende onzekerheid over de wereldeconomie. De beurzen doken onderuit, terwijl beleggers en analisten proberen de daling van de olieprijs te duiden. Voor consumenten en voor de industrie is de daling van de olieprijs tot onder de $60 per vat een gunstige ontwikkeling, maar in andere opzichten baart de lage olieprijs zorgen. Zo is de Amerikaanse schaliegas-industrie door enorme investeringen die al gedaan zijn erg kwetsbaar voor dalende prijzen.

Ook vraagt men zich af hoe centrale banken op de lagere olieprijs zullen anticiperen, aangezien lagere brandstofkosten een drukkend effect hebben op de prijsinflatie. Dat terwijl de ECB en de Bank of Japan nu al hun best doen om de inflatie aan te wakkeren. Is een verdere daling van de olieprijs voor de genoemde centrale banken reden om het monetaire gaspedaal dieper in te trappen?

goudprijs-14dec2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-14dec2014

Zilverprijs per kilo (Bron: Goudstandaard)

… en obligaties

De vlucht naar veiligheid ging traditioneel gepaard met dalende aandelenkoersen en een vlucht richting obligaties. De rente op 10-jaars leningen van heel veel landen ging de afgelopen week fors onderuit. Zo daalde de ‘yield’ op Amerikaanse Treasuries met een dergelijke looptijd in een week tijd van 2,31 naar 2,08 procent. De rente op Duitse Bunds met een looptijd van 10 jaar zakte de afgelopen week van 0,78 naar 0,62 procent. De vlucht naar liquiditeit drukt de rente steeds verder richting nul, een zorgelijke ontwikkeling. Weliswaar stijgen de obligatiekoersen, maar institutionele beleggers die een bepaald rendement moeten halen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen zullen steeds meer risico moeten nemen om nog wat rendement te halen.

De volgende grafiek laat de ontwikkeling van de 10-jaars rente van Duitsland en Spanje zien. Sinds Draghi in de zomer van 2012 de toezegging deed dat hij alles zou doen om de euro te redden is de rente op Spaanse obligaties veel harder gedaald dan dat van Duitse obligaties. Een vreemde ontwikkeling, als je de macro-economische cijfers van beide landen rechtstreeks met elkaar zou vergelijken. Spanje leent nu tien jaar tegen een rente van 1,8%, goedkoper dan de Verenigde Staten!

bonds-spain-germany

Duitse versus Spaanse 10-jaars rente (Bron: Bloomberg)

Het verschil in rente tussen de ‘sterke’ en ‘zwakke’ economieën wordt alsmaar kleiner, een proces dat versterkt wordt door centrale banken die zich bereid tonen schuldpapier te kopen wanneer dat nodig is. De Federal Reserve heeft honderden miljarden dollars aan dubieuze hypotheekleningen uit de markt gehaald, terwijl de ECB overweegt staatsobligaties te kopen. De Bank of Japan is ondertussen bezig met een monetair experiment dat zijn weerga niet kent…

Oostenrijk wil goud terughalen?

Sinds de repatriëring van een deel van de goudvoorraad door de Nederlandsche Bank beginnen ook andere Europese landen zich eindelijk zorgen te maken over hun goud. Of dat terecht is of niet, dat blijkt heel moeilijk aan te tonen. Maar in de publieke opinie heerst de overtuiging dat het beter is om een groter deel van de goudvoorraden in eigen land te bewaren. België onderzoekt de mogelijkheid om goud terug te halen, terwijl de Franse centrale bank een open brief kreeg van Marine Le Pen met een soortgelijk verzoek.

De storm is nog niet over gewaaid, want nu is ook in Oostenrijk de discussie over de locatie van de goudreserve losgebarsten. De ‘hoge concentratie’ van haar goudvoorraad in het Verenigd Koninkrijk wordt door de toezichthouder bekritiseerd, zo lezen we op het Oostenrijkse Der Standard. De goudvoorraad van dit land heeft een omvang van 280 ton, waarvan slechts 17% in eigen land ligt. Nog een klein stukje van 3% ligt in buurland Zwitserland, terwijl maar liefst 80% in Londen bewaard wordt.

Nederland en Zwitserland bewaarden in het verleden ook het grootste deel van hun goudreserve in het buitenland, maar hebben inmiddels (plannen om) het grootste deel in eigen land liggen. Frankrijk heeft bijna haar volledige goudvoorraad al in eigen land, van België hebben we nog geen exacte gegevens anders dan dat het grootste deel in Londen ligt.

goudbaren-400-troyounce-lbma

Er wordt meer druk op Europese centrale banken uitgeoefend om goud terug te halen (Afbeelding via Derstandard.at)

Rusland blijft goud kopen

Het is eigenlijk al geen nieuws meer, maar we blijven het belang van deze trend graag benadrukken. In november voegde de Russische centrale bank 18,9 ton goud aan haar reserve toe, waarmee het totaal op 1.168,7 ton komt. Het land blijft stelselmatig goud kopen en laat zich niet afschrikken door de dalende wisselkoers van de roebel. In verschillende media wordt de suggestie gewekt dat Rusland goud verkoopt om de roebel te ondersteunen, maar die bewering durven wij te weerleggen.

russian-gold-reserves-tonnes

Rusland blijft goud kopen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders