Goudimporteur India blokkeert rekeningen van goudhandelaren

De grootste importeur van goud in India, de Axis Bank, heeft de levering van goud aan een aantal van haar klanten gestaakt. De bank neemt deze maatregel nadat twee medewerkers gearresteerd werden op verdenking van witwassen. De bank zou goud geleverd hebben aan handelaren en juweliers, die op hun beurt zwart geld accepteerden in ruil voor het edelmetaal. Daarbij werden premies tot 50% boven de goudprijs betaald om de ‘besmette’ bankbiljetten om te wisselen voor goud.

“We hebben tijdelijk de transacties op een aantal rekeningen opgeschort als onderdeel van grotere onderzoeksoperatie naar transacties die zijn uitgevoerd na de afschaffing van de 500 en 1.000 roepie biljetten”, zo verklaarde de Axis Bank tegenover Reuters. De bank verwacht dat de getroffen juweliers en goudhandelaren binnen een paar dagen weer toegang zullen krijgen tot hun bankrekening.

Goudhandelaren en juweliers worden aangepakt

Een goudhandelaar uit Chennai verklaarde tegenover Reuters dat zijn bankrekening zonder opgaaf van reden geblokkeerd werd. Ook tal van andere goudhandelaren en juweliers in Calcutta, Mombay en New Delhi waren verrast toen ze ontdekten dat de toegang tot hun bankrekening ontzegd was. Door deze maatregel wordt de aanvoer van goud beperkt, waardoor de import in december mogelijk lager kan uitvallen. Een handelaar in Mombay verwacht dat de import in december door alle restricties kan dalen naar 30 ton.

In zowel oktober als november importeerde India meer dan 100 ton goud, ruim een verdubbeling ten opzichte van de zomermaanden. Deze toename is niet alleen toe te schrijven aan het festivalseizoen, maar ook aan het besluit van de regering op 8 november om een groot deel van de bankbiljetten uit omloop te halen. Indiërs besloten daarop massaal bankbiljetten in te wisselen voor goud, met oplopende premies tot gevolg.

Contant geld aan banden

Naar schatting wordt een derde deel van de 800 ton goud die jaarlijks in India verhandeld wordt betaald met geld dat nooit bij de belastingdienst is aangegeven en waar zeer waarschijnlijk geen belasting over betaald is. De regering wil belastingontduiking aanpakken en nam daarom op 8 november de onbezonnen maatregel om alle biljetten van 500 en 1.000 roepie uit omloop te halen. Een onbezonnen maatregel, omdat deze van tevoren slecht was voorbereid. De regering wil dat men overstapt op elektronische betalingen, maar veel Indiërs hebben helemaal geen toegang tot het elektronische betalingsverkeer.

india-jewelers-cash2

Juweliers en goudhandelaren in India mogen geen goud meer inkopen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders