De goudprijs is de afgelopen week gestegen van €964,17 naar €971,70 per troy ounce, een kleine winst van 0,78%. De prijs van zilver kwam de afgelopen week weer boven de €500 per kilogram, het hoogste niveau in meer dan drie maanden tijd. In een week tijd klom de zilverprijs van €493,45 naar €500,27 per kilo, een stijging van 1,38%.

In dollars steeg de goudkoers van $1.315,55 naar $1.320,92 per troy ounce (+0,41%), terwijl de zilverprijs een spurt van $20,94 naar $21,15 wist te maken (+1,00%). De lagere winst in dollars betekent dat de euro weer iets aan terrein verloren heeft op de dollar, al is de verschuiving niet bepaald noemenswaardig. De EUR/USD staat nog steeds relatief hoog, op het moment van schrijven staat $1,3594 gelijk aan €1. Vergeleken met een week geleden daalde de wisselkoers met 0,16%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Dollarrente

Onze gastschrijver 24 karaat wees ons op een belangrijke ontwikkeling die de meeste mensen waarschijnlijk ontgaan is, namelijk het topping patroon in de dollarrente. De rente op Amerikaanse 10-jaars Treasuries begon vorig jaar opeens fors te stijgen, maar kwam niet hoger dan 3%. 24 karaat merkt op dat een stijging van de dollarrente een stijgend wantrouwen in het dollarsysteem betekent. Hij zegt er het volgende over:

“De $-rente tegenover de andere munten (oa. €) bepaalt de wereld capital flows in of uit de $ al naargelang de wisselende vertrouwensstemmingen.

Stijgende (uitbrekende) $-rente betekent stijgend wantrouwen in het $-systeem. Daarom wordt dit ook hééél streng bewaakt zodat de netto capital flows altijd naar de $ blijven stromen op kritieke momenten zoals bvb. US ekonomische stagnering !!!

Dat is de uiterst delikate achtergrond voor de goudprijs bevriezing die de toonaangevende CBs organizeren in concert.

De totale wereldschuld is nu opgelopen tot 5 maal het wereld GDP ! Dit is en blijft een negatief gegeven zonder recente weerga. Daarom komt er ook geen enkele regulering van de derivatizering die (verholen) crescendo blijft toenemen tot aan de fatale breuk.”

De bijbehorende grafiek ziet er als volgt uit.

Dollarrente 10-jaars Treasuries

Dollarrente (10-jaars Treasuries)

Perth Mint en US Mint zien verkoop goud dalen

Deze week publiceerde Goudstandaard de laatste verkoopcijfers van de US Mint en de Perth Mint. Halverwege het jaar kunnen we de balans opmaken, voor zover de cijfers van deze munthuizen een indicatie geven van de vraag naar fysiek goud en zilver. Wat opvalt is dat zowel het Amerikaanse als Australische munthuis in de eerste helft van dit jaar bijna evenveel zilver wisten te verkopen als in dezelfde periode van vorig jaar, terwijl de verkoopcijfers van goud over de eerste zes maanden van 2014 beduidend slechter waren dan van dezelfde periode van vorig jaar.

Beleggers kopen nog steeds veel zilver, terwijl ze de aankopen van goud hebben teruggeschroefd. Wat daar de verklaring voor kan zijn laat zich moeilijk raden. De US Mint verkocht ruim 52% minder goud in de eerste helft van dit jaar, terwijl de Perth Mint de verkoopcijfers voor goud met 40,6% zag dalen ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar.

Verkoop goud US Mint

Verkoop goud US Mint

Verkoop zilver US Mint

Verkoop zilver US Mint

Verkoop goud Perth Mint

Cumulatieve verkoop goud Perth Mint

Verkoop zilver Perth Mint

Cumulatieve verkoop zilver Perth Mint

De cijfers van deze twee munthuizen geven slechts een indicatie van de ontwikkelingen in de markt. We zien de belangstelling voor goud iets teruglopen, wat mede te verklaren is door de rust op de aandelenmarkt en de afgenomen spanningen in Oekraïne. Eerder dit jaar zorgde de situatie in het oosten van Europa nog voor een kleine impuls in de goudprijs, met als gevolg dat ook de vraag naar goud weer wat aantrok.

Zilverbeleggers blijven onverstoord zilver kopen, want de verkopen in de eerste zes maanden van dit jaar bij de twee genoemde munthuizen waren niet veel minder dan vorig jaar. Dat terwijl 2013 een recordjaar was voor wat betreft de hoeveelheid zilver die over de toonbank ging.

Uitstroom GLD gestopt?

Vorig jaar zagen we een ware exodus uit goud-ETF’s. Beleggers deden hun aandelen massaal van de hand, met als resultaat dat banken honderden tonnen van het gele metaal uit deze beleggingsproducten haalden. De daling van de goudvoorraad van GLD begon eind 2012 en duurde ongeveer een jaar. Over de eerste zes maanden van dit jaar is het volume netto bijna onveranderd gebleven. De volgende grafiek op Doijer & Kalff brengt dat goed in beeld.

Is de uitstroom van goud uit GLD gestopt?

Is de uitstroom van goud uit GLD gestopt?