Verkoop gouden munten naar laagste niveau sinds 2007

De vraag naar gouden munten is het afgelopen jaar sterk afgenomen, zo blijkt uit cijfers van de US Mint. In april verkocht het Amerikaanse munthuis slechts 6.500 troy ounce aan gouden Eagle en Buffalo beleggingsmunten, terwijl de totale verkoop in februari en maart met respectievelijk 9.000 en 4.500 troy ounce ook al teleurstellend laag was. Corrigeren we voor seizoensinvloeden en kijken we naar de gemiddelde verkoopcijfers over de afgelopen twaalf maanden, dan zien we dat de verkoop van nieuwe gouden munten bij het Amerikaanse munthuis weer terug is op het niveau van voor de financiële crisis.

Werd er in de hoogtijdagen in 2010 iedere maand gemiddeld meer dan 100.000 troy ounce aan gouden munten door het munthuis verkocht, nu is dat nog maar iets meer dan 20.000 troy ounce per maand. Dat is ook aanzienlijk minder dan tijdens de relatief zwakkere periodes in 2012 en 2014, toen er maandelijks gemiddeld ongeveer 60.000 troy ounce aan nieuwe beleggingsmunten geslagen werd.

Verkoop gouden munten sterk afgenomen (Bron: US Mint)

Verkoop zilveren munten daalt ook

Niet alleen de belangstelling voor goud kopen lijkt wat af te nemen, ook zilveren munten worden momenteel veel minder verkocht dan in de recordjaren van 2013 tot en met 2015. Werden er de afgelopen jaren gemiddeld nog 3 tot 4,5 miljoen Silver Eagle munten per maand geproduceerd en verkocht, de laatste maanden is dat teruggelopen tot gemiddeld minder dan 1,5 miljoen stuks op maandbasis. Ook dat is het laagste niveau in tien jaar tijd.

Ook zilveren munten zijn minder populair (Bron: US Mint)

Minder vraag naar edelmetalen?

De vraag naar nieuwe beleggingsmunten wordt gedempt door beleggers die hun oude voorraden munten terug op de markt brengen. Door een groeiend aanbod van muntstukken met oudere jaartallen hoeven er minder nieuwe geslagen te worden om aan de vraag te voldoen. Beleggers kochten vorig jaar minder edelmetaal vanwege de populariteit van beleggen in aandelen en virtuele munten. Ook dit jaar is de vraag naar het edelmetaal, vooral in de Verenigde Staten, relatief beperkt.

Bij deze cijfers moeten we wel een aantal kanttekeningen plaatsen. De US Mint is weliswaar de grootste producent van beleggingsmunten, ze is zeker niet de enige. Ook zeggen deze grafieken vooral iets over de vraag naar goud en zilver in de Verenigde Staten, want dat is de belangrijkste afzetmarkt voor de US Mint. Ook is het mogelijk dat de voorkeur van beleggers wereldwijd verschoven is naar beleggingsmunten uit andere landen of naar andere vormen van beleggen in goud, zoals goudbaren, sieraden of ETF’s. Ook bewegen de prijzen van edelmetalen al enige tijd in een smalle bandbreedte, waardoor de markt minder speculatieve beleggers aantrekt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders