India importeerde in januari 28% meer goud

India, de grootste afnemer van fysiek goud op de wereldmarkt, importeerde volgens de Bombay Bullion Association 100 ton goud in de eerste maand van dit jaar. Dat is 40% meer dan de gemiddelde maandelijkse import van het afgelopen jaar. “De totale import van goud in 2012 was ongeveer 860 ton, dus 100 ton in één maand is te hoog. Ook de olieprijs staat stevig boven de $95 per vat, dus dit zal een impact hebben op de rekening van geïmporteerde goederen en op de betalingsbalans”, zo verklaarde Navneet Damani van Motilal Oswal Commodities tegenover Reuters.

De Indiase overheid zag het tekort op de betalingsbalans in de periode van juli t/m september vorig jaar al oplopen tot een record van 5,4% van het BBP. Dat tekort is voor een belangrijk gedeelte toe te schrijven aan de omvangrijke import van goud. Na olie was goud het meest geïmporteerde goed in India, gemeten naar de waarde in roepies. Op 21 januari verhoogde de Indiase regering de importheffing op goud van 4 naar 6 procent, in een poging de goudvraag af te remmen.

“Veel mensen importeerden extra veel goud, nadat begin januari al geruchten rond gingen van een aanstaande verhoging van de importheffing. Mensen sloegen massaal goud in voorafgaand aan de verhoging, zodat ze het goud na de verhoging van de belasting met meer winst konden doorverkopen”, aldus Mohit Kamboj van de Bombay Bullion Association.

De overheid zal op 28 februari haar rijksbegroting voor dit jaar bekendmaken. Goudhandelaren verwachten dat een nieuwe verhoging van de importheffing niet uit te sluiten is als blijkt dat de import van goud nog steeds aantrekt. De Indiase centrale bank heeft aangegeven dat ze de goudimport van banken kan inperken om de totale goudimport af te remmen. Banken zijn in India verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het totale goudaanbod op de Indiase markt. De centrale bank zal het aanbod van goud inperken als blijkt dat het tekort op de betalingsbalans de volgende drie á vier kwartalen op een verhoogd niveau van 5,5 á 6 procent van het BBP blijft hangen.

Weinig impact

Vanwege de sterke culturele band die de Indiase bevolking met goud heeft zal een verhoging van de importheffing slechts op korte termijn effect hebben. Volgens handelaren en experts in de goudmarkt zal de vraag in februari en maart mogelijk iets verzwakken als gevolg van de verhoogde importheffing, maar zal de vraag in maart alweer aantrekken. Fysiek goud staat in India symbool voor welvaart en rijkdom. Het wordt traditioneel veel gegeven tijdens bruiloften en festivals in India.

De World Gold Council (WGC) maakte donderdag bij de presentatie van haar rapport over 2012 bekend dat de totale goudvraag van India dit jaar kan uitkomen op 965 ton. Hoeveel procent daarvan via import het land binnen zal komen durft de WGC niet te zeggen. In 2012 kwam bijna al het goud via import het land binnen, omdat India zelf vrijwel geen goudmijnproductie heeft. Van de totale vraag van 864 ton kwam 860 ton via import binnen. Dat was overigens een daling van 11,25% ten opzichte van 2011, een daling die men toeschrijft aan de hogere importheffing. In maart 2012 werd de heffing al verhoogd van 2 naar 4 procent.

De Indiase bevolking is gewend aan een relatief hoge inflatie, waardoor het aantrekkelijk blijft om goud te kopen. Het behoudt haar waarde veel beter dan Indiase roepies. Handelaar Prakash Rathod van MNC Bullion uit Chennai zei tegenover Reuters dat de Indiase bevolking weer meer goud zal kopen als de prijzen de komende twee maanden ook niet stijgen.

Inflatie, goudimport en betalingsbalans India (Bron: Reuters)

Goudimport per kwartaal in India (Bron: Reuters)

Goudimport en handelsbalans India (Bron: Reuters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.