India verhoogt importheffing op goud naar 6%

De verhoging van de importheffing stond drie weken geleden al op de agenda van de Indiase minister van Financiën. Toen werd het voorstel gedaan om de importheffing op zuiver goud te verhogen van 4 naar 6 procent, nadat deze belasting in maart 2012 al was verdubbeld van 2 naar 4 procent. Reuters schrijft dat India jaarlijks ongeveer 800 ton goud invoert, waarvan 100 ton aan dore goudbaren. Dit zijn onzuivere goudstaven met een standaardgewicht van 25 kilogram, die zowel goud als zilver bevatten. Deze baren worden bij smelterijen verder gezuiverd tot tenminste 99,9% fijn goud.

De populariteit van ongezuiverde dore goudbaren nam in India sterk toe nadat de Indiase overheid vorig jaar de belasting op zuiver goud verhoogde van 2 naar 4 procent. Dore goudbaren bleven belast met het lagere tarief van 2%, waardoor ze belastingtechnisch aantrekkelijker waren om te importeren dan zuiver goud. Dit verschil wordt nu verkleind, want ook de importheffing op dore goudstaven gaat nu omhoog. In plaats van 2% rekent de Indiase belastingdienst nu 5% importheffing op het onzuivere goud. Dat is overigens nog steeds een procentpunt minder dan de heffing op 99,9% goudbaren.

Arbitrage

“De Indiase overheid heeft met deze belastingverhoging op zowel zuiver goud als dore goudbaren een einde gemaakt aan de arbitrage die importeurs toepasten”, zo verklaart Shekhar Bhandari van de Kotak Mahindra Bank tegenover Reuters. “Anders zou de bevolking geen goud meer binnenhalen via reguliere kanelen, maar zou het alleen nog dore goudbaren invoeren”, zo voegt hij eraan toe. De ongezuiverde dore goudstaven worden in India geimporteerd door PAMP, Rajesh Exports en door het staatsgeleide MMTC.

Het verschil in belastingtarief tussen dore goudstaven en gezuiverde 99,9% goudbaren zal nog steeds goudsmelterijen aantrekken, dat onderschrijft ook Harmesh Arora van de Bombay Bullion Association: “Het belastingverschil van één procent zal goudsmelterijen aantrekken. De import van dore goudbaren neemt nog dagelijks toe.” Volgens Arora zijn goudsmelterijen in India actief op zoek naar leveranciers van de belastingtechnisch aantrekkelijke dore goudbaren. Die leveranciers zoeken ze vooral bij kleine goudmijnen in Ghana, Kenya en andere Afrikaanse landen. Voor goudmijnen zijn dore goudbaren van 25 kilogram het standaard eindproduct.

Vraag van 900 á 1.000 ton goud per jaar

“Als er jaarlijks 700 ton goud wordt ingevoerd op de Indiase markt, dan kan die import volledig worden omgezet in dore goudbaren”, aldus Arora. De totale goudvraag van India is 900 tot 1.000 ton goud per jaar en het verschil met de import komt daarbij vrijwel volledig voor rekening van de recycling van sloopgoud.

De toenemende import van goud baart de Indiase overheid zorgen, omdat het zorgt voor een groot tekort op de betalingsbalans. In het jaar dat eindigt op 31 maart 2013 wil de Indiase overheid de invoer van goud teruggebracht hebben tot $38 miljard, tegenover $58 miljard het jaar ervoor.

India importeert meer ongezuiverde dore goudbaren vanwege lagere importheffing (afbeelding van Deidre Pike, 2003)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.