Nederlandse goudvoorraad in 2022 naar Huis ter Heide

De Nederlandse goudvoorraad die nu nog in Amsterdam ligt zal in 2022 verhuisd worden naar de voormalig vliegbasis Soesterberg bij Huis ter Heide. De Nederlandsche Bank heeft de gemeente Zeist gevraagd om een deel van het militaire terrein beschikbaar te stellen, zodat daar een nieuwe opslaglocatie gebouwd kan worden waar de centrale bank haar goud kan bewaren en bankbiljetten kan verwerken.

Vorig jaar oktober maakte de Nederlandsche Bank haar plannen al bekend om de goudvoorraad weg te halen uit Amsterdam, omdat de waardetransporten door de stad erg complex zijn en omdat de strenge beveiligingsmaatregelen lastig zijn voor mensen die in het hoofdkantoor werken of daar op bezoek komen. Door het hoofdkantoor en de opslag van edelmetalen en bankbiljetten uit elkaar te halen worden deze problemen opgelost.

Goud en bankbiljetten naar nieuwe locatie

Naar verwachting zal de gemeente van Zeist begin volgend jaar een besluit nemen over deze nieuwe opslaglocatie. Als die horde genomen is kan de bouw beginnen en duurt het drie jaar voor het nieuwe complex in gebruik kan worden genomen. Daarna zullen alle goudbaren die nu in Amsterdam liggen – in totaal bijna 190 ton – worden overgebracht naar de nieuwe locatie. Ook zal het complete Cashcentrum waar de bankbiljetten gedistribueerd worden meeverhuizen naar de nieuwe locatie. De nieuwe opslaglocatie is logistiek gezien veel eenvoudiger te bereiken dan de huidige opslaglocatie aan het Frederiksplein. Vliegbasis Soesterberg ligt immers vlak bij de snelweg.

Correctie: In het oorspronkelijk artikel schreven we over de mogelijkheid het vliegveld in een extreem scenario te gebruiken voor goudtransporten. Volgens de woordvoerder van Utrechts Landschap is daar geen sprake van, omdat de vliegbasis de status van natuurgebied heeft.

De goudvoorraad in de kluis van DNB in Amsterdam (Bron: De Nederlandsche Bank)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Nederlandse goudvoorraad in 2022 naar Huis ter Heide

  • 30 december 2017 om 00:48
    Permalink

    Centraler en makkelijker gelegen en ook boven NAP, lijkt me een prima keuze.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.