Op dinsdag 6 november werd er voorgesorteerd op de edelmetalen en kon de koersdaling van de vrijdag ervoor volledig ongedaan worden gemaakt. Volgens veel analisten werd er op deze dag al voorgesorteerd op een overwinning voor Obama, wat zou betekenen dat het huidige beleid van de Amerikaanse overheid (economie stimuleren en niet te veel bezuinigen) wordt voortgezet en dat Beanke van de Federal Reserve zijn termijn tot begin 2014 kan blijven uitzitten en door kan gaan met het hanteren van een 'soepel' monetair beleid. Of dat met Romney als president anders zou zijn geweest is nog maar de vraag, maar een andere verklaring kon zou snel niet zo snel gevonden worden voor de uitbraak van goud en zilver.

De rest van de week bleef de prijs van zowel goud als zilver stijgen, terwijl de Amerikaanse aandelen juist een paar slechte dagen te verwerken kregen. De S&P 500 index zakte deze week zelfs voor het eerst sinds vijf maanden door het 200-daags gemiddelde, maar wist uiteindelijk toch boven dat belangrijke steunpunt te eindigen. De S&P 500 index zakte in de afgelopen week van 1410 naar 1380 punten, op zichzelf een bescheiden verlies van 2,2%. Maar in het perspectief van de stijgende goudprijs deden de Amerikaanse aandelen het de afgelopen week behoorlijk slecht. De olieprijs staat op het moment van schrijven op $86,17 en $108,56 voor respectievelijk een vat WTI en een vat Brent.

Voor de volledigheid geven we ook even de ontwikkeling van de goud- en zilverprijs in dollars. Een troy ounce goud steeg van $1677 naar $1730 (+3,1%) en een troy ounce zilver ging van $30,85 naar $32,58 (+5,6%). Deze percentages geven ook aan dat de euro in de afgelopen week weer iets zwakker is geworden ten opzichte van de dollar. De EUR/USD wisselkoers is op het moment van schrijven $1,27 en een beetje voor elke €1.

Goudprijs in € per troy ounce (via Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo (via Goudstandaard)

World Gold Council

Begin deze week bracht de World Gold Council (WGC) ook weer wat cijfers naar buiten. De strekking hiervan was dat er in de maand oktober geen aan- of verkopen van goud door centrale banken werden geregistreerd. De landen die zich hebben aangesloten bij het derde Central Bank Gold Agreement (CBGA) maakten bekend in de afgelopen maand vrijwel geen goud verkocht te hebben. Vanuit deze hoek was er dus geen richtinggevend nieuws.

ECB en Bank of England

Deze twee centrale banken maakten donderdag de rente bekend. Zoals verwacht zette de ECB geen stappen en hield het de belangrijkste rente gelijk op 0,75%. De Bank of England verraste de financiële markten wel een beetje, door aan te kondigen dat de limiet van het QE programma (nog) niet wordt opgehoogd van £375 naar £425 miljard. Ook hield de Bank of England de rente gelijk, terwijl sommige analisten rekening hielden met een daling. Dit nieuws had invloed op de wisselkoers van het Britse pond en de rente op Britse 10-jaars staatsobligaties, maar wist de goudprijs niet significant te beinvloeden.

Verdachte goudbaren

Zero Hedge kwam vrijdag met een artikel over slechte kwaliteit goudbaren die de Federal Reserve en de Bank of England ten tijde van het Bretton Woods systeem geleverd zouden hebben aan de Duitse Bundesbank. dat zou blijken uit intee memo's. Hier ga ik maandag verder op in.