Banken kopen bijna alle productie goudmijnen in Rusland

De banken in Rusland kopen bijna al het goud dat binnen de landsgrenzen gedolven wordt, zo bericht Zero Hedge. In 2013 kochten de banken samen 181,4 ton goud, omgerekend ongeveer 90 procent van de totale productie van Russische goudmijnen in dat jaar. Om dat getal in perspectief te plaatsen: het is meer dan twee keer de hoeveelheid goud die de Russische centrale bank het afgelopen jaar aan haar reserves heeft toegevoegd. In de eerste elf maanden van 2013 kocht de centrale bank 2,485 miljoen troy ounce goud, omgerekend meer dan 77 ton. Begin 2013 liet de centrale bank al weten dat het dit jaar goud zou blijven kopen, nadat het in 2012 ook al 80 ton aan haar reserves had toegevoegd.

De banken die het meeste goud kochten van de Russische goudmijnen waren Sberbank (48,5 ton), VTB (38,9 ton), Gazprombank (29,1 ton), Nomos Bank (19,6 ton) en Lanta Bank (8,6 ton). Net als China heeft dus ook Rusland een bijzondere belangstelling voor het goud in de eigen bodem. Ten opzichte van 2005 heeft het land haar officiële goudreserve uitgebreid van ongeveer 250 naar meer dan 1.000 ton.

Rusland koopt goud

De volgende grafiek laat zien dat er sinds 2007 vrijwel onafgebroken meer goud werd toegevoegd aan de reserves. Een groot deel van dat goud is waarschijnlijk afkomstig van Russische goudmijnen. De grootste goudmijn van het land is Polyus Gold International, dat met een productie van 1,5 miljoen troy ounce in 2011 behoort tot de top tien van grootste goudmijnen ter wereld. In 2013 heeft dit bedrijf naar schatting 1,59 tot 1,68 miljoen troy ounce goud uit de grond gehaald, omgerekend is dat een kleine 50 ton.

Rusland koopt eigen goudmijnproductie op

Rusland koopt eigen goudmijnproductie op (Afbeelding via Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Banken kopen bijna alle productie goudmijnen in Rusland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders