De regering en de centrale bank van India slaan de handen ineen om het kopen van goud door de Indiase bevolking te ontmoedigen, zo schrijft de Economic Times of India. Volgens Raghuram Rajan, gouverneur van de Reserve Bank of India (RBI), moet de bevolking ervan overtuigd worden dat het beter is om gespaard vermogen in de vorm van goud om te zetten in financiële activa. Dat levert volgens Rajan niet alleen meer economische groei, maar ook meer sociale ontwikkelingen op.

De Indiase president Modi staat achter de uitspraken van de centrale bank. Volgens hem is dit een ‘gouden kans’ voor de Indiase bankensector, die meer zou moeten doen om nieuwe klanten aan zich te binden. “De uitdaging voor de bankensector is om mensen ervan te overtuigen dat een bank even veilig en betrouwbaar is als goud.”

Banken moeten elkaar beconcurreren in de promotie van de ‘cashless society’, een samenleving waarin betalingen niet langer contant maar digitaal worden uitgevoerd. Volgens president Modi zal dit de productiviteit van de Indiase economie ten goede komen. De regering en de centrale bank van India hebben zich als doel gesteld miljoenen Indiërs toegang te geven tot het banksysteem.

rajan-modi

Raghuram Rajan (links) en president Modi (rechts) willen goud kopen ontmoedigen