“Indexfonds verslaat in tien jaar 99,6% van de fondsbeheerders”

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een passieve beleggingsstrategie met lage beheerskosten en transactiekosten aan het eind van de rit het meeste rendement oplevert. Niet omdat de onderliggende waarde het altijd beter doet dan bij een fonds dat actief beheerd wordt, maar vooral omdat er veel minder kosten gemaakt worden.

Op de beleggerssite The Motley Fool rekende men uit dat de gemiddelde managementkosten voor een Amerikaans beleggingsfonds 1,29% op jaarbasis is. Het gevolg daarvan is dat er over een periode van tien jaar in totaal $1.883 ingehouden wordt op iedere $10.000. Een goedkoop indexfonds van de S&P 500, zoals Vanguard 500, rekent per jaar slechts 0,12% aan kosten. Over tien jaar is dat in totaal maar $154 over een inleg van $10.000. Over deze periode heeft een belegger in een indexfonds als Vanguard 500 $1.724 meer geld in aandelen zitten dan een belegger die kiest voor een actief beheer van zijn of haar vermogen.

Een lezer van die site analyseerde de prestaties van 24.711 fondsen die waren opgenomen in het overzicht op Yahoo Finance en 17.785 fondsen uit het overzicht van de Wall Street Joual. De resultaten van al deze fondsen waren gemiddeld genomen ronduit teleurstellend te noemen. Van alle fondsen die de Wall Street Joual volgt waren er maar 71 die over de afgelopen tien jaar meer hebben opgeleverd dan een indexfonds, omgerekend slechts 0,4% van alle 17.785 fondsen.

Eerder schreven we op Marketupdate ook al over de slechte resultaten van de gemiddelde vermogensbeheerder in 2012. Slechts 10% van de fondsen wist dat jaar de index te verslaan. Op een langere termijn dunt het aantal beleggingsfondsen dat de index weet te verslaan verder uit tot minder dan 1%, als we de resultaten van dit onderzoek mogen geloven. Op zich niet vreemd, want over een periode van tien jaar begint ook het rente op rente effect door te werken. Hoe langer het geld in de aandelenmarkt zit, hoe meer voorsprong men haalt uit de lage kosten van een indexfonds.

De populariteit van indexfondsen heeft wel een nadelig effect op de liquiditeit van individuele aandelen. Hoe meer geld beleggers in indexfondsen stoppen, hoe minder volume er verhandeld wordt van een bepaald aandeel. Als een aandeel afgestraft wordt door slecht nieuws zullen er in theorie minder actieve kopers te vinden zijn in de markt. Een passief indexfonds kan niet anticiperen op een plotselinge koersdaling van een bepaald aandeel. Naarmate er meer vermogen in indexfondsen wordt gestopt loont het meer om actief te gaan beleggen. Het gebrek aan flexibiliteit van indexfondsen en ETF’s kan dan in eht voordeel werken van de actieve belegger.

Bron: Of Two Minds Blog en Beginnersinvest

Over een langere periode renderen indexfondsen meer door de lagere kosten

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders