Goudprijs stijgt en daalt door toespraak Bernanke

De tekst van deze toespraak, die kort daarvoor al was vrijgegeven, wees op een voortzetting van het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand. Of dat nou een verrassing was of niet, de goudprijs steeg in een mum van tijd met 1,6% en de prijs van zilver ging in een paar minuten tijd opeens 2% omhoog.

In de toespraak hintte Beanke op een voortzetting van het stimuleringsprogramma van $85 miljard in de komende maanden. Het inflatoire efffect daarvan werd door de financiële markt ingeprijsd in goud en zilver, maar ook in aandelen. Ook de Dow Jones tikte namelijk ook een intraday top aan toen Beanke voor het Congres zijn toelichting gaf. Beanke zei in het Congres dat er veel meer vooruitgang geboekt moet worden, voordat het QE programma beperkt kan worden.

De stemming sloeg echter weer om toen de Fed-voorzitter een vraag kreeg over het terugschroeven van het stimuleringsprogramma. Beanke liet weten dat het stimuleringsprogramma al tijdens de volgende FOMC-meetings van deze zomer teruggeschroefd zou kunnen worden en dat een aantal leden van de FOMC daar voorstander van zijn. Beanke denkt zelf dat het vrij risicovol is om de stimulering nu al terug te schroeven. De goudprijs zakte vervolgens van $1.395 naar $1.370 per troy ounce (-1,8%) en de zilverprijs ging in minder dan een uur tijd van $23,23 naar $22,41 (-3,52%).

Goudprijs eerst 1,6% omhoog, daaa 1,8% omlaag

Zilverprijs eerst 2% omhoog, daaa 3,52% omlaag

US Dollar wordt sterker

De kracht en de snelheid waarmee de prijzen van goud en zilver op en neer bewegen blijft opmerkelijk. Kennelijk wordt deze markt gedomineerd door handelaren die hun aan- en verkopen in sterke mate baseren op het beleid van centrale banken. Het nieuws was blijkbaar goed voor de Amerikaanse munt, want de dollarindex steeg naar 84,50. Dat is het hoogste niveau sinds juli 2010.

De volledige notulen van de FOMC meeting van 30 april en 1 mei ziet u hieronder.

FOMC May Minutes.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.