GFMS: Beleggers kochten minder goud in 2014

Dit artikel verscheen eerder op de nieuwspagina van Goudstandaard.

Beleggers hebben vorig jaar minder goud gekocht dan in 2013, zo blijkt uit cijfers van Thomson Reuters GFMS. Het onderzoeksbureau publiceerde deze week haar jaarverslag over de goudmarkt in 2014 en zet de cijfers en trends op een rij. Volgens het onderzoeksbureau hebben de sterke dollar en de voornemens van de Amerikaanse centrale bank om de rente te verhogen een drukkend effect gehad op de goudprijs en de vraag naar het edelmetaal.

Vorig jaar bleef de goudprijs in dollars netto vrijwel onveranderd, maar dat was zeker niet het geval buiten de VS. Als gevolg van het stimuleringsprogramma van de ECB werd de euro aanzienlijk goedkoper ten opzichte van de dollar, met als gevolg dat de goudprijs in euro’s vorig jaar ruim 12% wist te stijgen.

gfms-gold-supplydemand-table

Wereldwijde vraag en aanbod goud (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

Minder sloopgoud

Vorig jaar kwam er door een toegenomen productie van goudmijnen meer goud op de markt, maar die toename werd grotendeels teniet gedaan door een daling van het aanbod van sloopgoud. Het aanbod van sloopgoud daalde in 2014 naar 1.125 ton, het laagste volume sinds 2007. Door de daling van de goudprijs sinds 2013 is de bereidheid om oud goud om te wisselen voor geld sterk afgenomen. Om het cijfer in perspectief te plaatsen: In zowel 2009 als 2010 kwam er ruim 1.700 ton sloopgoud op de markt.

Goudmijnen schroeven productie op

De wereldwijde goudmijnproductie steeg vorig jaar met 2,3% naar 3.133 ton, een nieuw record. De goudmijnen hebben fors weten te snijden in de kosten en hebben door de daling van de goudprijs voorrang gegeven aan de winning van ondergrondse goudvoorraden met de hoogste kwaliteit erts.

De goudmijnindustrie profiteerde vorig jaar ook van een gunstig wisselkoerseffect. Ze konden hun goud verkopen in een sterke dollar, terwijl een groot deel van de productiekosten in de zwakkere lokale munt wordt afgerekend. Daardoor bleef er onder aan de streep meer geld over. Ook de daling van de olieprijs in het vierde kwartaal van vorig jaar maakte de winning van goud goedkoper. Volgens cijfers van Thomson Reuters GFMS daalden de zogeheten ‘all-in-costs’ van de goudmijnindustrie met 25% naar $1.314 per troy ounce.

gfms-goldmine-production-world

Veranderingen wereldwijde productie goud (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

gfms-mine-cost-curve

Kostencurve goudmijnsector (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

gfms-mine-cost-detailed

Kostenopbouw goudmijnen (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

Beleggers kopen minder gouden munten en baren

Door de relatief zwakke ontwikkeling van de goudprijs toonden beleggers minder belangstelling voor het edelmetaal. Vorig jaar werd er 829 ton aan goudbaren verkocht, een daling van 40% ten opzichte van het recordvolume van 1.394 ton in 2013. Ook gouden munten waren vorig jaar minder populair dan in 2013, de wereldwijde verkoop daalde van 380 naar 251 ton. Dat is een terugval van 34%. Vooral in Aziatische markten, waar men de voorkeur geeft aan gouden sieraden, raakten het beleggingsgoud uit de gratie.

gfms-worldgolddemandBeleggers kopen minder goud (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

gfms-gold-retail-investment

Beleggers kopen minder goud (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

Ook de belangstelling voor goud-ETF’s werd iets kleiner. Vorig jaar werd er in totaal 160 ton goud geliquideerd door deze beleggingsfondsen, tegenover 880 ton in 2013. In 2013 werd de uitstroom van goud uit beursgenoteerde fondsen nog grotendeels opgevangen door een toegenomen vraag naar munten en baren, maar in 2014 lieten beide categorieen een daling zien.

gfms-gold-etf-holdings

Goud-ETF’s ook minder populair (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

Centrale banken kopen meer goud

Centrale banken laten zich minder dan beleggers beïnvloeden door prijsbewegingen. Volgens cijfers van Thomson Reuters GFMS voegde de ‘officiële sector’ in 2014 netto 466 ton aan haar reserves toe, en toename van 14% ten opzichte van het jaar daarvoor.

China grootste goudmarkt in 2014

In het jaarverslag van Thomson Reuters GFMS lezen we dat China in 2014 het meeste goud gekocht heeft, op de voet gevolgd door India. Deze uitkomst is opvallend, omdat cijfers van de World Gold Council juist suggeren dat India in 2014 de grootste goudmarkt ter wereld was. Waar dat verschil precies in zit is ons niet duidelijk. Wat belangrijker is om te weten is dat deze landen nog steeds heel veel goud kopen en daarmee een belangrijke steunpilaar zijn voor de goudmarkt. De middenklasse in China en India groeit snel en dat betekent dat een steeds grotere doelgroep zich goud kan veroorloven.

gfms-china-gold-consumer

China opnieuw grootste afnemer op wereldwijde goudmarkt (Bron: GFMS Gold Survey 2015)

Meer informatie?

Voor meer gedetailleerde cijfers en grafieken van de wereldwijde goudmarkt verwijzen we naar het volledige 116 pagina’s tellende rapport, dat te downloaden is op de website van Thomson Reuters GFMS.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo