Bundesbank haalde in 2016 opnieuw meer goud terug

De Bundesbank heeft dit jaar opnieuw meer goud teruggehaald dan ze oorspronkelijk van plan was, zo verklaarde Jens Weidmann van de Duitse centrale bank tegenover Bild. In totaal werd er dit jaar ongeveer 200 ton goud teruggehaald uit het buitenland, waarvan een deel uit Frankrijk en een deel uit de Verenigde Staten.

De Bundesbank maakte vier jaar geleden bekend dat ze een groter deel van de goudvoorraad in eigen land wil aanhouden. De centrale bank nam zeven jaar de tijd om een deel van het goud uit New York en al het edelmetaal bij de Franse centrale bank over te plaatsen naar de goudkluis in Frankfurt, zodat uiteindelijk de helft van de totale goudvoorraad in Duitsland terecht zou komen. Duitsland heeft met ongeveer 3.380 ton de tweede grootste goudvoorraad ter wereld.

goudvoorraad-duitsland

Goudvoorraad Duitsland sinds 1951

Goud terug naar Duitsland

Volgens Jens Weidmann ligt inmiddels ongeveer 1.600 ton goud op Duits grondgebied. Het afgelopen jaar werd er ongeveer 200 ton teruggehaald, terwijl er in het jaar daarvoor ook al 210 ton goud was teruggehaald uit Parijs en New York. Als Duitsland in dit tempo goud blijft ophalen wordt de herverdeling van de goudvoorraden volgend jaar al voltooid, drie jaar eerder dan de deadline van 2020.

Tijdens de Europese schuldencrisis kwamen verschillende Europese centrale banken onder druk te staan, omdat men zich zorgen maakte over de veiligheid van goudreserves in het buitenland. De Bundesbank maakte vervolgens haar plannen bekend om een paar honderd ton goud terug te halen naar eigen land. Vorig jaar publiceerde de centrale bank zelfs een lijst van alle goudbaren, om de twijfels over het bestaan van de goudvoorraad weg te nemen.

De Nederlandsche Bank volgde het voorbeeld van Duitsland door in 2014 in het geheim 130 ton goud terug te halen uit de Verenigde Staten. Maar in tegenstelling tot de Bundesbank weigert de Nederlandsche Bank tot op de dag van vandaag een lijst van goudbaren openbaar te maken. Dat zou volgens de officiële verklaring ’te kostbaar’ zijn. Vreemd, want je zou denken dat de centrale bank wel over een dergelijke lijst beschikt om een accountantsverklaring te kunnen krijgen.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders