“Mexico moet goudvoorraad bij de Bank of England inspecteren”

Guillermo Barba schrijft op zijn blog over dit nieuwe rapport, dat vorige week werd vrijgegeven door de Auditoría Financiera y de Cumplimiento. Eerder wist joualist Barba te onthullen dat Mexico minder dan 5% van haar goudvoorraad in haar eigen kluis heeft opgeslagen. Begin 2011 kocht Mexico bijna 100 ton aan goud, waarvoor het toen een prijs van omgerekend $4,54 miljard betaalde. Dat goud ligt nog in Londen en is volgens het rapport nooit aan een fysieke inspectie onderworpen. De aankoop van het goud door Mexico is op papier bevestigd door beide partijen, maar Mexico weet volgens de makers van het rapport niet eens zeker of het goud er wel ligt.

Banxico, de centrale bank van Mexico, zou alleen over documenten beschikken waarin de voorwaarden van de koopovereenkomst staan, de datum van de overeenkomst en de feitelijke betaling. Banxivo heeft kennelijk zoveel vertrouwen in de Bank of England dat ze in 2011 een bedrag van $4,5 miljard overboekte zonder daaa de feitelijke 'levering' van het goud te bekijken. De centrale bank heeft volgens Guillermo Barba niets meer in handen dan een certificaat, waarvan het onderpand nog niet gecontroleerd is.

Volgens het rapport vertrouwen de centrale bankiers van Mexico hun Britse collega's volledig, omdat de Bank of England alleen zaken doet met centrale banken en monetaire autoriteiten. “De Bank of England stelt hoge eisen aan het gewicht en de zuiverheid van haar goudbaren, alvorens deze worden toegelaten tot de kluis”, zo valt te lezen in het rapport.

Geen baarlijsten

Barba denkt dat de Mexicaanse centrale bank niet eens een lijst heeft van baaummers, omdat ze vorig jaar niet één vraag kon beantwoorden over het goud dat Baxico in 2011 gekocht heeft. In plaats daarvan zei de centrale bank het volgende: “vanwege de variatie in het goudgehalte van de goudbaren is het niet mogelijk om het exacte aantal gekochte baren te noemen”.

Controle

Volgens Barba heeft Baxico onzorgvuldig gehandeld, want in sectie 1: artikel 19 van de Bank of Mexico Act staat het volgende over de reserves van de centrale bank: “De valuta en het goud dat eigendom is van de centrale bank moet vrij zijn van allerlei verplichtingen en moet zonder enige beperking beschikbaar zijn”. Van dat laatste is al geen sprake, omdat het goud dat in de Bank of England hoort te liggen nooit gecontroleerd zou zijn. Volgens Augustin Carstens, de gouveeur van de Bank of Mexico, is een dergelijke controle van het goud ongebruikelijk en gaat deze gepaard met “aanzienlijke kosten”.

Toch komt het rapport van de Mexicaanse toezichthouder met twee dringende aanbevelingen. De eerste is dat de Bank of Mexico samen met de tegenpartij een fysieke inspectie moet uitvoeren om vast te kunnen stellen dat het goud er in zijn volledigheid ligt.

Wanneer zal Mexico haar goudvoorraad bij de Bank of England ophalen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.