Gold Trail: De euro als wereldreservemunt (Deel XXIV)

Waarom accepteren landen de valuta van één land als hun belangrijkste reserve? Wat als dat land haar verplichtingen niet nakomen en de reserves waardeloos worden? En waarom zou je de waarde van die munt blijven opdrijven, ten koste van de levensstandaard van je eigen bevolking? In dit deel van de Gold Trail legt FOA uit welke rol de ECB met de euro zal spelen in deze transitie naar een nieuw internationaal monetair systeem.

Lees ook eerdere delen van de Gold Trail op Marketupdate:

Gold Trail: De Euro als wereldreservemunt (Deel XXIV)

FOA (16 september 2000): De ECB komt met een ander soort valuta als antwoord op ons falende monetaire systeem. Door niet langer dollars te verkopen voor euro’s maken ze een einde aan een wisselkoerssysteem dat door geen enkele andere valuta uitgedaagd kon worden. Denk daar eens over na. De dollarreserves die ze aanhouden zullen volledig waardeloos zijn in het nieuwe geldsysteem. Als de euro, zoals Duisenberg dat zei, de nieuwe reserve wordt voor Europa (niet voor de wereld), dan hebben ze geen dollars meer nodig en de koopkracht die we aan dollars associëren. Een super hyperinflatie kan de waarde van de dollar naar nul brengen, terwijl de ECB niets verliest. Die heeft haar reserves al in de vorm van euro’s en goud.

Volgens de logica die hierboven beschreven wordt: Als Europa geen dollars als reserve aanhoudt om de wisselkoers van de euro te manipuleren, dan heeft het dollarsysteem geen ander alternatief meer dan om langzaam in een concurrentiestrijd ten onder te gaan. Omdat er niets is om dat proces tegen te houden zal de dollar richting hyperinflatie gedwongen worden. Die dynamiek zal de wisselkoers van de dollar voorgoed verlagen!

Maar hoe gaat de ECB dan dekking geven aan haar valuta? Terug in het archief…

Aan de andere kant, als je goud koopt in de open markt met je eigen valuta, dan heeft dat een heel andere werking dan wanneer je buitenlandse valutareserves koopt. Deze actie haalt fysiek goud van de markt, waardoor de waarde van dat goud in termen van dollars toeneemt. Goud is altijd al de grootste tegenstander geweest van de dollar voor wat betreft de status als internationale reserve. Het voordeel komt hier uit het feit dat overheden niet door hun voorraad van eigen valuta heen kunnen raken als ze goud willen kopen, in tegenstelling tot wat er gebeurt als landen buitenlandse valuta willen verkopen om hun eigen munt te ondersteunen. Uiteraard, de goudprijs in de lokale munt zal sky high gaan, maar per slot van rekening ben je de reserves wel aan het uitbreiden. Niet aan het afbouwen.

Wanneer goud begint te stijgen ten opzichte van de dollar zal het goud gezien worden als een reserve met en stijgende waarde, ter ondersteuning van de eigen munt. Onder deze omstandigheden, met een stabiele munt, zullen particulieren meer goud kopen omdat het gezien wordt als een positieve asset. Het werkt net als met een aandeel dat in prijs stijgt. Iedereen wil iedereen een belegging die in prijs omhoog gaat. Vergelijk dit met wat er in Korea gebeurt, waar iedereen goud verkocht terwijl het steeg in termen van een instabiele valuta.

wim-duisenberg-euroDiegene die denken dat de ECB niet in staat is dit te doen, kijk gewoon eens naar de wisselkoers van de Duitse Mark ten opzichte van de dollar. Tussen 1979 en nu heeft de Duitse Mark één moment meegemaakt waarin ze 45% van haar waarde verloor tegenover de dollar. Ik durf te beweren dat als de Mark en/of de Duitse economie hier niet aan ten onder gingen, dat ook de euro en de Eurozone niet uiteen zullen vallen door de 20% daling van de munt die we vandaag de dag zien. Uit een recent commentaar van Wim Duisenberg: “Zwakte in de euro is niet een van de ‘uitzonderlijke omstandigheden’ die interventie rechtvaardigen”!

Vandaag de dag kan de ECB niet alleen haar overtollige dollarreserves gebruiken om fysiek goud te kopen, ook kan ze simpelweg euro’s bijdrukken om direct op fysiek goud te bieden. Als de euro blijft dalen tegenover de dollar is dit een optie waar de ECB op terug kan vallen. ‘Vrijgoud’ zal zich zeker niet tegen de euro keren zoals het zich tegen de dollar keert, omdat het beleid is van de Eurozone om het goud naar de marktprijs te waarderen. Omdat Vrijgoud geen valuta is zal een prijsstijging ten goede komen aan de reserves van de centrale bank. Daar komt bij dat particulieren goud zullen bezitten als spaarreserve, geen valuta.

Dit is in de basis de richting waar de bedenkers van de euro ons naartoe willen brengen. Dit concept werd geboren met weinig oog voor de economische gezondheid van Europa. In de toekomst is het mogelijk dat iedere valuta en iedere economie compleet faalt, zonder dat het ernstige gevolgen heeft voor het wereldwijde geldsysteem. Er is een nieuw geldsysteem gebouwd, gebouwd op een wereldmarktprijs voor goud.

Dit brengt ons bij een belangrijke toespraak die Duisenberg onlangs hield, waarin hij het volgende zei:

“Ten eerste: het Europroject moet gezien worden als een volgende logische stap in het Europese integratieproces, dat meer dan een halve eeuw geleden begonnen is, direct na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Haar doelen waren niet – en zijn nog steeds niet- louter economisch van aard, omdat de Europese integratie niet alleen als doel heeft een welvarend, maar ook een stabiel en vredig Europa te vormen. De integratie op het vlak van handel, economie en financiën, die gericht is op het wegnemen van alle barrières voor vrije concurrentie, is de motor van dit proces. In deze context moet de euro gezien worden als een belangrijke bijdrage voor de voltooiing van één Europese markt.”

Ik herhaal: “Haar doelen waren niet – en zijn nog steeds niet- louter economisch van aard”

Een nieuwe wereldreservemunt is in wording!

Het overmatig bijdrukken van dollars (die al circuleren in de het systeem) is genoeg om de VS te dwingen nog meer bij te drukken, in een poging de ineenstorting van de dollar af te wenden. Nogmaals: de huidige sterkte in de dollar is slopend voor de handel en zorgt voor een exploderend tekort op de handelsbalans van de VS. De uiteindelijke trigger voor dit alles is de prijs van twee internationaal verhandelde goederen die synoniem zijn voor welvaart: olie en goud.

Olie doet nu haar werk om de dollar richting hyperinflatie te drijven. Hoge olieprijzen dwingen het tekort op de handelsbalans naar een alarmerend hoog niveau. Tegelijkertijd zorgt de hoge olieprijs ervoor dat de VS haar goederen competitief kan prijzen op de wereldmarkt. Op een gegeven moment zal de binnenlandse economie van de VS crashen en zullen de wanbetalingen zich opstapelen. In plaats van de rente te verhogen om de vloedgolf aan dollars te vertragen (zoals de Federal Reserve in het verleden deed), zullen ze de rente net als Japan verlagen naar bijna nul. Allemaal in een poging het systeem te redden en de wereld weg te houden bij de euro. Het zal niet werken.

In tegenstelling tot wat veel hard geld adepten verwachten zal de goudmarkt en het goudbanksysteem onder deze omstandigheden compleet falen. Omdat deze onderdeel zijn van het dollarderivatensysteem zal een hyperinflatie in de VS ook de kredietwaardigheid van het papiergoud stukslaan. De goudprijs waar we iedere dag naar kijken zal richting nul dalen!

Net als met iedere andere hyperinflatie in de geschiedenis zijn er grenzen aan de geloofwaardigheid. Het handelsvolume op de wereldwijde papieren goudmarkt zal dalen, terwijl het aanbod van de goudderivaten verder wordt opgeblazen. Het is niet anders dan een bedrijf dat niet weg kan komen met de uitgifte van nog meer aandelen, wanneer het handelsvolume opdroogt. Op dezelfde manier zal het aanbod van papiergoud verder opgeblazen worden, terwijl het handelsvolume daalt. Dat betekent dat uiteindelijk de prijsvorming zal falen. Vandaag de dag gaat de papieren goudprijs opnieuw omlaag richting het niveau waarop de markt uiteen zal vallen. Op een gegeven moment zal een volledige vrije markt voor fysiek goud ontstaan die door de ECB gebruikt zal worden om de Europese banken te ondersteunen met een zeer hoge goudprijs. De Vrijgoud adepten weten dat dit eraan zit te komen.

De ECB gaat goud op zeer grote schaal steunen. Misschien doen ze dat nu al met verkopen van goud via de BIS, maar hier zal niets over bekend worden gemaakt totdat de dollar aan hyperinflatie begint en de derivatenmarkt uiteenvalt. Terwijl dit allemaal gebeurt zal inflatie in de Eurozone ervoor zorgen dat er een handelsbalans komt met de VS. Maar tegen die tijd is de euro kandidaat geworden als leidende wereldreservemunt. Niet alleen de ECB zal goud kopen met haar dollars, maar ook andere landen die een handelsoverschot hebben met de VS. Bijna iedereen zal vragen om olie in euro’s af te rekenen en olieproducerende landen zullen dan massaal goud kopen met hun overtollige dollars.

Op dit moment zal de ECB dollarreserves beginnen te kopen van andere centrale banken. Uiteraard in ruil voor euro’s. Het zal door de markt gezien worden als een poging de dollar te verdedigen, maar een dergelijke actie zal gewoon een politiek strategische zet zijn.

De bezitters van fysiek goud leven in zeer interessante tijden!

FOA/gids van de Gold Trail (Vertaling door Frank Knopers)

Euro_Gold_Bar

De Euro als wereldreservemunt

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *